Brzi ručak: Neodoljiva Cezar salata kao idealan obrok u toplim danima
Radiosarajevo.ba
Caesar salad ili Cezar salata ne potiče od rimskog Cezara već od g. Caesara Cardinia koji je ovu salaticu osmislio davne 1924. godine.
U ovim vrućim ljetnim mjesecima, možete je pripremiti jako brzo, a garantira dobar obrok i sitost.
Sastojci:
Kamiondžija Ibro kupio sendvič pa se razočarao: 'Potrošio sam 4,50 maraka, a evo šta sam dobio'
- 1 glavica zelene salate
- 1 veći čen bijelog luka (za hljeb)
- 3 šnite hljeba
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 tvrdo kuhana jaja
- mljeveni biber
- 2 šake parmezana rezanog na listiće
Dresing:
- 1 kašičica senfa
- 1/2 kšičice vinskog sirćeta
- 2 kašike majoneze
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- sok limuna
- 1/2 kašičice Worcester umak (ako ga nemate može i bez njega)
Recept dana: Neodoljivi domaći pileći paprikaš
Priprema:
- Odstanite koricu hljeba i mekani dio narežite na kockice. Operite salatu i osušite.
- Skuhajte jaja i ohladite.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno kosani bijeli luk, dodajte hljeb i lagano posolite. Pržite hljeb dok sa svih strana ne poprimi zlatnu boju i postane hrskav.
- Salatu posložite na tanjure kao podlogu za daljne sastojke. Salatu možete narezati ili ostaviti listove cijele. Bitno da je salata podloga.
Poznata je kao veoma ljekovita biljka i afrodizijak: Ova namirnica čini vaš organizam zdravijim
- Na salatu poslažite tvrdo kuhana jaja rezana na ploške, parmezan i prepečeni hljeb. Umješajte dresing i prelijte preko salate, posolite i pobiberite.
Servirajte uz čašu bijelog hladnog vina ili tek čašu ohlađene mineralne vode, piše Coolinarika .
U ovu salatu možete dodati i popržena pileća prsa ili kapare...
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)