Recept dana: Neodoljivi domaći pileći paprikaš
Radiosarajevo.ba
Ne znate šta kuhati, imamo pravo rješenje za vas.
Uprkos ljetnim vrućinama, i težini kuhanja, za vas smo pripremili jedan jednostavan recept, a najvažnije je da vam neće oduzeti puno vremena.
Ipak "domaće je domaće", sočna tekstura pilećeg mesa i povrća pun je pogodak!
Trik za čišćenje kuhinje koji mijenja život: Evo kako se bez ribanja riješiti mrlja
Sastojci:
- 1 veća glavica luka
- 1 pile
- 3 mrkve (crvena i žuta)
- korijen peršuna
- celer
- slatka paprika mljevena
- sol, biber
- vegeta
- kokošji temeljac za jela
- suncokretovo ulje
- brašno oštro
- voda
Priprema:
- Prvo svo povrće očistiti i narezati na manje komade. Na kolutiće ili kockice, svejedno. Luk na kockice, što sitnije. Ako neko ne voli jesti celer ili peršun, kuhajte ga u komadu radi boljeg okusa pa poslije izvadite.
Mekano, ukusno i sočno meso: Ovo je najbolja marinada za piletinu s roštilja
- U većoj tavi ili široj posudi stavite na ulju dinstati luk na laganoj vatri. Za to vrijeme "sredite" pile. Ako je u komadu, izrežite ga na komade, očistite, operite. Ako već imate gotove komade, pregledajte od nečistoća i također operite.
- Kad se luk prodinstao, omekšao, dodajte povrće. Kad i ono omekša i voda ispari dodajte meso. Posolite, popaprite. Poklopite i nek se dinsta. Pripremite temeljac. Kada nestane tekućine dodajte temeljac po potrebi i ostavite kuhati. Kuhajte oko sat.
- Pri kraju dodajte začine - crvenu slatku papriku (1 kašičica bi bila dosta), sol, biber, vegeta po potrebi. Na kraju još lagano "zgusnite" jelo. Umutite veliku supenu kašiku do dvije brašna u šoljicu od dva dcl vode i promiješajte u šoljici pa dodajte u paprikaš. Ne trebate sve, po potrebi. Promiješajte. Nek se još kuha pet min.
Znate li koliko organizam treba vode na dan: Problemi s kožom mogu biti simptomi dehidracije
- Ako ne volite celer i peršun, izvadite ga prije serviranja.
- U ovo jelo možete još dodati grašak koji se vrlo dobro slaže s piletinom i okusom paprike.
Kao prilog možete poslužiti bilo šta, od riže na luku, krompira, palente, piše Coolinarika.
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)