Bosanski lonac: Nedjelja je pravo vrijeme za "njegovo veličanstvo"
Njegovo veličanstvo - nerijetko se dodaje uz Bosanski lonac, reprezentativno jelo bosanske kuhinje koje se, prema predanjima, pravi već stoljećima.
Dugo vrijeme pripreme, glavno je opravdanje što se u današnje užurbano vrijeme "ručaka za 15 minuta" na stolovima ne nalazi češće.
Međutim, možda je baš ova nedjelja idealno vrijeme za "zasukati rukave" i pripremiti sebi "kraljevski ručak".
Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći
Sastojci:
800 gr. kvalitetne govedine ili deblje junetine
600 gr krompira
100 gr mrkve
150 gr crvenog luka
8 česni bijelog luka
Paradajz svježi ili ukuhani
Peršunov list
Celer
Sol
16 zrna bibera
12 klinčića
1 dcl. bijelog vina i 1 dcl vode (ili rastvor sirćeta i vode)
Pergament papir, konopac i eventualno komad gaze
Dodajte jedan sastojak u sarmu i oduševit ćete goste: Ovako su je nekad pripremale Jugoslovenke
Priprema:
Povrće se očisti i izreže, osim bijelog luka koji ostaje u cijelim česnima. U lonac se slaže red povrća i začina, red mesa, pa tako redom dok se svi sastojci ne poslažu. Ukoliko želimo prije serviranja izbaciti bijeli luk, zrna bibera i klinčiće, povezat ćemo ih u gazu i tako kuhati, a nakon kuhanja jednostavno odstraniti iz jela.
Složen lonac se zalije bijelim vinom i vodom, te poveže pergamentom. U početku se peče na jačoj vatri, a zatim prebaci na laganu vatru. Ne smije vriti, već samo krčkati. Što duže lonac krčka, to će biti bolji i ukusniji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.