Najkremastiji kolač koji se ne peče u rerni: Recept za Nutella cheesecake

0
Radiosarajevo.ba
Najkremastiji kolač koji se ne peče u rerni: Recept za Nutella cheesecake
Foto: Screenshot/Youtube / Nutella cheescake

Dolaze vam gosti, a vi nemate ideju šta pripremiti? Ne brinite – imamo savršen recept koji će oduševiti baš svakoga. Predstavljamo vam Nutella cheesecake bez pečenja – neodoljivu kombinaciju čokolade i osvježavajućeg krem sira, koja se priprema lako, brzo i bez potrebe za uključivanjem rerne.

Ovaj recept dolazi s bloga The Cooking Foodia, a savršen je za tople proljetne dane. Lagana tekstura, bogat čokoladni okus i jednostavna priprema čine ga idealnim rješenjem za svaku priliku – bilo da su to nenajavljeni gosti, porodično okupljanje ili jednostavno trenutak kada želite nešto slatko i posebno. Bonus? Vaši će gosti sigurno tražiti još jedan komad!

Sastojci

Za podlogu:

Cijene stanova u BiH obaraju rekorde: Pogledajte koliko košta 'kvadrat' novogradnje

Cijene stanova u BiH obaraju rekorde: Pogledajte koliko košta 'kvadrat' novogradnje

280 g čokoladnih keksa (ili običnih po izboru)
100 g maslaca

Za kremu:

300 g krem sira
85 g šećera u prahu
180 g Nutelle
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašika kakao praha

Za glazuru:

30 g vrhnja za šlag
200 g Nutelle

Priprema

Podloga:

Kekse sameljite u blenderu dok ne postanu sitni komadići. Otopite maslac i pomiješajte s keksima. Još jednom sve zajedno kratko sameljite. Smjesu utisnite u kalup za tortu (preporučuje se promjer 20–22 cm) i stavite u frižider.

Krema:

U velikoj posudi miksajte krem sir i šećer u prahu dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte Nutellu i nastavite s miksanjem. Umiješajte ekstrakt vanilije i prosijani kakao prah te još jednom sve izmiksajte do ujednačene smjese.

Sastavljanje torte:

Izvadite kalup iz frižidera i prelijte smjesu preko podloge. Poravnajte površinu i vratite u frižider – minimalno šest sati, a idealno preko noći.

Glazura:

U zdjelu stavite Nutellu (200 g). Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja, pa prelijte preko Nutelle. Neka odstoji 1–2 minute, zatim dobro promiješajte dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru. Malo ohladite i prelijte preko torte.

Finalni korak:

Vratite tortu u hladnjak još dva sata. Poslužite hladno i uživajte u svakom zalogaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije