Dolcela recept | Klasični Cheesecake - Savršen spoj kremaste teksture i prhke podloge
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Ovaj klasični cheesecake je jednostavan za pripremu, a rezultat je kremasta i ukusna torta koja će zadovoljiti sve ljubitelje sira.
Sastojci:
Podloga
U BiH zatvorena prva benzinska pumpa NIS-a zbog američkih sankcija
- 250 g digestive keksa
- 2 kašike šećera
- 100 g putera
- po želji malo cimeta
Nadjev
- 500 g krem sira ricotta, može i ABC
- 2 jaja
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer Dolcela
Preljev
- 2 kiselog vrhnja 20% mm
- 3 kašike šećera
- 2 vanilin šećera Dolcela
Priprema
Priprema podloge
Sameljite kekse i pomiješajte ih sa šećerom, cimetom (po želji) i otopljenim puterom.
Utisnite smjesu u kalup za tortu.
Pecite 10 minuta na 180°C i izvadite da se ohladi.
Priprema nadjeva
Izmiksajte jaja, šećer i vanilin šećer.
Dodajte sir i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
Izlijte nadjev na podlogu i poravnajte.
Pecite oko 40 minuta na 170°C.
Priprema preljeva
Izmiksajte sve sastojke za preljev.
Kada izvadite tortu iz pećnice, prelijte je preljevom od ćoškova prema sredini.
Vratite tortu u isključenu pećnicu na 10 minuta.
Hlađenje
Izvadite tortu iz pećnice i pažljivo prođite tanjim nožem uz stranice kalupa.
Ohladite tortu u kalupu, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru tokom noći.
Uživajte u pripremi i degustaciji ovog klasičnog cheesecakea!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.