Dolcela recept | Kolač 'Jaje na oko' – Zanimljiv i ukusan desert
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Ovaj kolač ne samo da izgleda atraktivno, već je i izuzetno ukusan! Kombinacija mekanog biskvita, finog fila i breskvi čini ga savršenim izborom za svaku priliku.
Sastojci
- 130 g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- naribana korica narandže
- naribana korica limuna
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 1 Dolcela prašak za pecivo
- 150 g Podravka glatkog brašna
- 800 g marelica iz kompota
- 1 Dolcela puding vanilija
- 350 ml mlijeka
- 2 kašike šećera
- 100 ml slatkog vrhnja
Priprema
Priprema biskvita – Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i mlijeko, zatim postepeno dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći
Priprema fila – Sadržaj vrećice pudinga pomiješajte sa 2 kašicice šećera i 50 ml mlijeka, dodajte slatko vrhnje.
Slaganje kolača – Ohlađeni biskvit premazati filom, rasporediti polovice breskvi na vrh.
Preljev – Preljev za torte pripremiti sa sokom iz kompota prema uputstvu na pakovanju i preliti preko breskvi.
Hlađenje i serviranje – Ostaviti kolač u frižideru nekoliko sati prije posluživanja.
Savjeti za savršen rezultat
Umjesto breskvi možete koristiti kajsije ili ananas za drugačiji izgled i okus.
Puding dobro ohladite prije dodavanja margarina kako bi krema bila glatka.
Kolač je najbolji kada odstoji nekoliko sati u frižideru i dobro se stegne.
Kolač 'Jaje na oko' je jednostavan, zabavan i nevjerovatno ukusan desert koji će oduševiti sve generacije!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.