Dolcela recept | Ledeni vjetar – Voćna torta koja uvijek oduševi

0
Radiosarajevo.ba
Dolcela recept | Ledeni vjetar – Voćna torta koja uvijek oduševi
Foto: Coolinarika / Ledeni vjetar

Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!

Ako tražite tortu koja je lagana, kremasta i puna svježeg voća – ledeni vjetar je pravi izbor. Ova omiljena poslastica domaće kuhinje savršeno spaja nježne kore, glatku kremu od vanilije i osvježavajuće voće poput banana, jagoda i kivija. Bez obzira da li je pripremate za rođendan, praznike ili nedjeljni ručak, ledeni vjetar nikada ne ostaje neprimijećen.

Sastojci:

Biskvit

Otvoren Diplomatski zimski bazar u Sarajevu: Humanost, tradicija i svjetske kulture na jednom mjestu

Otvoren Diplomatski zimski bazar u Sarajevu: Humanost, tradicija i svjetske kulture na jednom mjestu

  • 270 ml aquafaba
  • 315gr šećera kristala
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 270gr brašna mix b schar
  • Dolcela prašak za pecivo pola vrećice
  • 30ml ulja
  • 30 ml vode
  • 1 kašika Dolcela Gussnel

Krema

  • 600ml mlijeka
  • 2 vanil pudinga
  • 5 kašika šećera
  • 100 gr margarina

Ostalo

  • Dolcela šlag 5+ 500 ml
  • voće po želji

Priprema

Kora

Bjelanca umutite u 'čvrst snijeg', zatim postepeno dodajte šećer i na kraju jabučni ocat. Smjesu ravnomjerno rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 150 stepeni oko sat vremena, dok kora lagano ne porumeni. Ohlađenu koru pažljivo odvojite od papira i podijelite na tri jednake trake.

Krema

Žumanca umutite sa šećerom, dodajte brašno i vanilin šećer, pa sve izmiješajte s mlijekom. Kuhajte kremu na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a zatim dodajte margarin i dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu.

Slaganje torte

Na prvu koru nanesite trećinu kreme, pa složite kolutiće banana prethodno poprskane limunovim sokom kako ne bi potamnile. Premažite slojem šlaga. Ponovite isti postupak s drugom korom, kremom i jagodama, te opet šlag. Na treću koru nanesite preostalu kremu, složite kivi i završite šlagom. Cijelu tortu možete dodatno dekorisati po želji.

Torta je najukusnija kad prenoći u frižideru – tada kore omekšaju, a svi okusi se povežu u savršen balans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije