Španska delicija: Recept za fantastičan "San Sebastian cheesecake"

U svijetu u kojem torte često podliježu strogoj estetici i pravilnim oblicima, San Sebastian torta slavi nesavršenost.
Ova španska delicija, poznata po svojoj tamnoj, gotovo izgorenoj površini i svilenkastom, punom okusu iznutra, postala je viralni hit u slastičarskim krugovima – i to s razlogom.
Donosimo vam provjeren recept za ovu jednostavnu, ali spektakularnu tortu koja ne traži koru, ni savršen oblik, već samo dobru kremu, visoku temperaturu i malo strpljenja.

Tri decenije kasnije: Zašto Sarajevo i danas pamti hrabrog Ivu Štandekera, novinara opkoljenog grada
Sastojci:
- 600 g krem sira (Philadelphia ili sličan)
- 250 ml slatkog vrhnja (min. 30% masti)
- 180 g kristal šećera
- 4 velika jaja
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanilije (po želji)
- Prstohvat soli
Priprema:
Rernu zagrijte na 210–220°C (bez ventilatora) – visoka temperatura je ključ hrskave, karamelizirane kore.
U većoj posudi izmiksajte krem sir i šećer dok ne dobijete glatku, pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano miješajući. Zatim dodajte vrhnje, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Na kraju umiješajte prosijano brašno.
Okrugli kalup za tortu (prečnika 20–22 cm) obložite papirom za pečenje – ostavite da papir viri preko ivica jer će smjesa narasti tokom pečenja. Ulijte smjesu u kalup i pecite 35 do 45 minuta, zavisno od vaše rerne. Površina treba biti tamno zlatna, čak i lagano zagorjela, dok je sredina još uvijek lagano drhtava.
Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider najmanje 4 sata, idealno preko noći. Tokom hlađenja torta će se slegnuti i dobiti savršenu teksturu.
San Sebastian torta se servira hladna, bez ikakvih dodataka – jer ne treba ništa više. No, za posebne prilike, možete je poslužiti uz svježe bobičasto voće, kašiku kisele pavlake ili preliv od karamele.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.