Svekrvino oko: Jednostavan, brz i sočan kolač koji će vas oduševiti svojim ukusom

U moru modernih poslastica, koje se brzo pojavljuju i nestaju, postoji jedan kolač koji je opstao kroz vrijeme, prenosivši sa sobom duh prošlih generacija. "Svekrvino oko" nije samo slastica, već pravi simbol porodične tradicije, emocija i ukusa djetinjstva.
Ovaj kolač, svojim izgledom i ukusom, mami poglede i oduševljava. Svojom jedinstvenom formom u obliku oka, "Svekrvino oko" nije samo dekoracija stola, već prava čarolija za nepce.
Njegova jednostavnost u pripremi i iskrenost ukusa čine ga neodoljivim.

Crnogorsko kulturno veče u Sarajevu: Alen Islamović i brojni umjetnici zabavljali prisutne
Sastojci
- 30 suhih smokava
- 16 kašika vode
- 300 grama kristal šećera
- 250 grama margarina
- 300 grama mljevenog keksa (Plazma ili sličan)
- 2–3 kocke čokolade za kuhanje
- 30 polovina oraha (po mogućstvu domaćih)
- Mljeveni orasi ili kokosovo brašno (za završno valjanje kuglica)
Priprema
Prvi korak: Priprema smokava
- Odsijecite vrhove smokava (dio gdje je bila peteljka) kako bi se lakše punile.
- Potopite smokve u vrelu vodu na 10–15 minuta da omekšaju. Ovo će olakšati manipulaciju i formiranje kuglica.
- Kada se smokve ohlade i omekšaju, ubacite po jednu polovinu oraha u svaku od njih. Orahov jezgro će kasnije predstavljati srce kolača.
Drugi korak: Pravljenje čokoladne mase
- U dublju šerpu sipajte 16 kašika vode i dodajte 300 g šećera.
- Stavite na srednju vatru i kuhajte dok se šećer ne rastvori i masa ne proključa.
- Dodajte 250 g margarina i miješajte dok se potpuno ne istopi.
- Nakon toga, ubacite 2–3 kocke čokolade za kuhanje i nastavite da miješate dok smjesa ne postane glatka i homogena.
- Kada sve lijepo povežete, sklonite šerpu sa vatre i umiješajte 300 g mljevenog keksa.
Treći korak - Oblikovanje: Estetika kolača
Kada su i smokve i smjesa spremne, slijedi najzabavniji dio: formiranje kolačića.
- Uzmite jednu punjenu smokvu i obložite je slojem čokoladne smese. Najlakši način je da dlanovima formirate kuglicu, vodeći računa da se fil ravnomerno rasporedi oko smokve.
- Gotovu kuglicu nežno uvaljajte u: mljevene orahe – za prirodniji i rustičniji izgled ili kokosovo brašno
4. Finalni korak: Hlađenje i serviranje
Nakon što su sve kuglice formirane, poredajte ih na poslužavnik obložen papirom za pečenje ili folijom i stavite ih u frižider da se stegnu.
Idealno vrijeme hlađenja: najmanje 3 sata, ali preko noći je najbolji izbor.
Prije posluživanja, kuglice možete dekorisati dodatnim čokoladnim listićima, zlatnim prahom ili mini papirom za praline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.