Svekrvino oko: Jednostavan, brz i sočan kolač koji će vas oduševiti svojim ukusom

0
Radiosarajevo.ba
Svekrvino oko: Jednostavan, brz i sočan kolač koji će vas oduševiti svojim ukusom
Foto: Printscreen / Svekrvino oko

U moru modernih poslastica, koje se brzo pojavljuju i nestaju, postoji jedan kolač koji je opstao kroz vrijeme, prenosivši sa sobom duh prošlih generacija. "Svekrvino oko" nije samo slastica, već pravi simbol porodične tradicije, emocija i ukusa djetinjstva.

Ovaj kolač, svojim izgledom i ukusom, mami poglede i oduševljava. Svojom jedinstvenom formom u obliku oka, "Svekrvino oko" nije samo dekoracija stola, već prava čarolija za nepce. 

Njegova jednostavnost u pripremi i iskrenost ukusa čine ga neodoljivim. 

Crnogorsko kulturno veče u Sarajevu: Alen Islamović i brojni umjetnici zabavljali prisutne

Crnogorsko kulturno veče u Sarajevu: Alen Islamović i brojni umjetnici zabavljali prisutne

Sastojci

  • 30 suhih smokava
  • 16 kašika vode
  • 300 grama kristal šećera
  • 250 grama margarina
  • 300 grama mljevenog keksa (Plazma ili sličan)
  • 2–3 kocke čokolade za kuhanje
  • 30 polovina oraha (po mogućstvu domaćih)
  • Mljeveni orasi ili kokosovo brašno (za završno valjanje kuglica)

Priprema

Prvi korak: Priprema smokava

  • Odsijecite vrhove smokava (dio gdje je bila peteljka) kako bi se lakše punile.
  • Potopite smokve u vrelu vodu na 10–15 minuta da omekšaju. Ovo će olakšati manipulaciju i formiranje kuglica.
  • Kada se smokve ohlade i omekšaju, ubacite po jednu polovinu oraha u svaku od njih. Orahov jezgro će kasnije predstavljati srce kolača.

Drugi korak: Pravljenje čokoladne mase

  • U dublju šerpu sipajte 16 kašika vode i dodajte 300 g šećera.
  • Stavite na srednju vatru i kuhajte dok se šećer ne rastvori i masa ne proključa.
  • Dodajte 250 g margarina i miješajte dok se potpuno ne istopi.
  • Nakon toga, ubacite 2–3 kocke čokolade za kuhanje i nastavite da miješate dok smjesa ne postane glatka i homogena.
  • Kada sve lijepo povežete, sklonite šerpu sa vatre i umiješajte 300 g mljevenog keksa.

Treći korak -  Oblikovanje: Estetika kolača

Kada su i smokve i smjesa spremne, slijedi najzabavniji dio: formiranje kolačića.

  • Uzmite jednu punjenu smokvu i obložite je slojem čokoladne smese. Najlakši način je da dlanovima formirate kuglicu, vodeći računa da se fil ravnomerno rasporedi oko smokve.
  • Gotovu kuglicu nežno uvaljajte u: mljevene orahe – za prirodniji i rustičniji izgled ili kokosovo brašno

4. Finalni korak: Hlađenje i serviranje

Nakon što su sve kuglice formirane, poredajte ih na poslužavnik obložen papirom za pečenje ili folijom i stavite ih u frižider da se stegnu.

Idealno vrijeme hlađenja: najmanje 3 sata, ali preko noći je najbolji izbor.

Prije posluživanja, kuglice možete dekorisati dodatnim čokoladnim listićima, zlatnim prahom ili mini papirom za praline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije