Ne ostaju ni mrvice: Turski cilbir je prava gozba za doručak, a recept ne može biti lakši

3
Radiosarajevo.ba
Ne ostaju ni mrvice: Turski cilbir je prava gozba za doručak, a recept ne može biti lakši
Foto: Screenshot / Cilbir

Svi vole ukusni doručak, zar ne?

Turski Cilbir, koji se izgovara chil-bir, u osnovi su jaja koja se serviraju preko gustog jogurta sa bijelim lukom i završavaju izdašnom porcijom zagrijanog putera i upržene crvene paprike.

Prvi put sam sreo Cilbir u Izmiru u Turskoj 2006. godine. Bio sam impresioniran koliko malo sastojaka – od kojih su mnogi isti sastojci u mojim omiljenim mekim kajganom – čini ovaj savršeno dekadentni doručak.

Proglašena epidemija leptospiroze u Kantonu Sarajevo

Proglašena epidemija leptospiroze u Kantonu Sarajevo

Za tako jednostavno jelo napravljeno od nekoliko osnovnih namirnica – jaja, jogurta, bijelog luka, putera – ovaj slani doručak na mediteranskoj dijeti je ukusan i zadovoljit će i najzahtjevnije gurmane.

Sastojci (za dvije osobe)

  • pet jaja
  • 200 grama grčkog jogurta
  • puter
  • mirođija
  • sol
  • biber
  • limunov sok
  • crvena paprika
I čimpanze vole 'čašicu više' u društvu: Da li su naučnici pronašli novi evolucijski dokaz?

I čimpanze vole 'čašicu više' u društvu: Da li su naučnici pronašli novi evolucijski dokaz?

Priprema

1. Ispržiti jaja na puteru, pa ih skloniti.

2. Pomiješati grčki jogurt sa sokom od limuna, mirođije, soli i biberom. 

3. Upržiti puter sa crvenom paprikom.

4. Na grčki jogurt redati pržena jaja, te ih preliti crvenom paprikom sa puterom.

Služite uz svježi hljeb.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije