Ne ostaju ni mrvice: Turski cilbir je prava gozba za doručak, a recept ne može biti lakši

Svi vole ukusni doručak, zar ne?
Turski Cilbir, koji se izgovara chil-bir, u osnovi su jaja koja se serviraju preko gustog jogurta sa bijelim lukom i završavaju izdašnom porcijom zagrijanog putera i upržene crvene paprike.
Prvi put sam sreo Cilbir u Izmiru u Turskoj 2006. godine. Bio sam impresioniran koliko malo sastojaka – od kojih su mnogi isti sastojci u mojim omiljenim mekim kajganom – čini ovaj savršeno dekadentni doručak.

Proglašena epidemija leptospiroze u Kantonu Sarajevo
Za tako jednostavno jelo napravljeno od nekoliko osnovnih namirnica – jaja, jogurta, bijelog luka, putera – ovaj slani doručak na mediteranskoj dijeti je ukusan i zadovoljit će i najzahtjevnije gurmane.
Sastojci (za dvije osobe)
- pet jaja
- 200 grama grčkog jogurta
- puter
- mirođija
- sol
- biber
- limunov sok
- crvena paprika

I čimpanze vole 'čašicu više' u društvu: Da li su naučnici pronašli novi evolucijski dokaz?
Priprema
1. Ispržiti jaja na puteru, pa ih skloniti.
2. Pomiješati grčki jogurt sa sokom od limuna, mirođije, soli i biberom.
3. Upržiti puter sa crvenom paprikom.
4. Na grčki jogurt redati pržena jaja, te ih preliti crvenom paprikom sa puterom.
Služite uz svježi hljeb.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.