I čimpanze vole 'čašicu više' u društvu: Da li su naučnici pronašli novi evolucijski dokaz?

Snimak majmuna koji jedu fermentirani hljeb navodi istraživače da se zapitaju može li to rasvijetliti porijeklo ljudske gozbe.
Ljudi su se okupljali da zajedno slave i uživaju u piću hiljadama godina, ali istraživanja sugeriraju da se čimpanze mogu povezati i uz piće.
Divlje čimpanze primjećene su u zapadnoj Africi kako dijele voće koje sadrži alkohol – ne u količinama da bi se napile, ali, moguće, dovoljne za ugodno raspoloženje nakon koje čašice.

Osvanuo i logo: Pogledajte gdje će se nalaziti H&M radnja u Sarajevu
Istraživači, predvođeni naučnicima sa Univerziteta Exeter u Velikoj Britaniji, uhvatili su čimpanze na filmu kako dijele fermentirani afrički hljeb u nacionalnom parku Cantanhez u Gvineji Bisau.
"Za ljude znamo da konzumiranje alkohola dovodi do oslobađanja dopamina i endorfina, te rezultira osjećajem sreće i opuštenosti", rekla je Anna Bowland, iz Centra za ekologiju i konzervaciju u Exeter's Penryn kampusu u Cornwallu.

Da li ste znali: Zašto se nijedan papa nikad više neće zvati Petar?
"Također znamo da dijeljenje alkohola, uključujući i kroz tradiciju kao što je gozba, pomaže u stvaranju i jačanju društvenih veza. Sada znamo da divlje čimpanze jedu i dijele etanolno voće, pitanje je: mogu li imati slične koristi kao ljudi?"
Koristeći kamere aktivirane pokretom, istraživači su snimili Čimpanze kako dijele veliko, gusto i vlaknasto fermentirano voće u 10 navrata. Zajedničko voće je testirano na sadržaj alkohola. Najviši pronađeni nivo bio je ekvivalent 0,61% alkohola po zapremini (ABV).
"Čimpanze ne dijele hranu stalno, tako da bi ovo ponašanje sa fermentiranim voćem moglo biti važno", rekla je Kimberley Hockings, također sa Univerziteta Exeter.
Iako je nivo alkohola relativno nizak, Čimpanze su jele mnogo voća svaki dan, tako da bi mogle unositi priličnu količinu alkohola, rekla je ona. "Mogu se hraniti kilogramima stvari svaki dan. To je vjerovatno analogno nama kada pijemo lagano pivo."
Hockings i njene kolege objavile su rad 2015. godine u kojem su opisali kako su čimpanze u zapadnoj Africi krale i konzumirale alkohol od palminog soka koji su stvorili ljudi. Činilo se da su neke od njih postale problematične, uzrokujući nestašluke kao što je nedopuštanje drugima da grade svoja noćna gnijezda.
Istraživači koji stoje iza najnovije studije, međutim, kažu da je malo vjerovatno da će se čimpanze "napiti" fermentiranim hljebom jer to neće poboljšati njihove šanse za preživljavanje.

Vatikanska pravila oblačenja: Samo sedam žena na svijetu smije nositi bijelu odjeću pred papom
Činilo se da se dijeljenje odvija između svih uzrasta i spolova. Dvije odrasle ženke, pod nadimkom Chip i Até, viđene su kako ignoriraju veći komad kruha u korist manjeg, ali fermentiranog komada.
Dva odrasla mužjaka, Mandjambé i Gary, primijećeni su kako se približavaju zrelom hljebu s agresivnim stavovima. Mandjambé je uzeo komad i počeo se hraniti, dok je drugi odrasli mužjak, Bobby, držao Garyja podalje. Svi su na kraju okusili zreli hljeb u blizini.
U radu, koji se pojavljuje u časopisu Current Biology pod naslovom "Divlje čimpanze dijele fermentirane plodove", postavlja se pitanje: “Da li porijeklo ponašanja u gozbama potiče od zajedničkog pretka?”
Hockings je rekla: "Moramo saznati više o tome traže li čimpanze namjerno etanolne plodove i kako ga metaboliziraju, ali ovo ponašanje bi moglo biti rana evolucijska faza gozbe. Ako je tako, sugerira da ljudska tradicija gozbe može imati svoje porijeklo duboko u našoj evolucijskoj historiji."
Ona je rekla da je broj zapažanja mali, ali da mogu dovesti do "eksplozije" istraživanja o ovoj temi.
Puni video pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.