Bez nezdrave masnoće: Najjednostavniji recept za prženice u kojima možete uživati svaki dan

2
Radiosarajevo.ba
Bez nezdrave masnoće: Najjednostavniji recept za prženice u kojima možete uživati svaki dan
Foto: Bakina kuhinja / Jeftin i ukusan doručak

Prženice, tradicionalno omiljeno jelo u mnogim domaćinstvima, mogu se pripremiti na različite načine, pružajući ukusan obrok s dodatkom zdravijih sastojaka. Osim klasične verzije sa bijelim hljebom i jajima, postoje varijacije koje su podjednako ukusne, ali malo zdravije.

Umjesto da se prže u tavi sa obiljem ulja, prženice se mogu pripremiti od različitih vrsta hljeba, poput integralnog ili ražanog, i peći u rerni, eliminirajući potrebu za potapanjem u ulju.

Predstavljamo recept koji pruža odličnu alternativu klasičnim prženicama, kombinujući zdrave sastojke bez gubitka ukusa.

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Sastojci: 

  • 3 jajeta
  • 10 tanko nasječenih kriški hljeba
  • 9 kašika mlijeka
  • 5 kašika ulja + za premazivanje
  • prstohvat soli

Priprema:

Kao i kod pripreme običnih prženica, umutite jaja, dodajte im malo mlijeka i posolite. Sve dobro izmješajte, a potom kriške hljeba umačite u tu smjesu. Redajte ih na pleh koji ste obložili pek papirom. 

Stavite u rernu koju ste zagrijali na 200 stepeni. Ukoliko želite da budu bez trunke ulja nemojte stavljati ništa, ali ako sebi možete da dozvolite da unesete u tijelo i malo masnoće prženice možete poprskati sa po 2,3 kapi ulja. Tako će biti malo masnije, ali i ukusnije.

Pecite ih sa jedne strane 5,6 minuta i sa druge još toliko i uživajte u savršenom doručku ili večeri. Poslužite uz kajmak, jogurt ili domaće suho meso, a i ajvar se savršeno uklapa uz njih, piše Glossy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije