Balkanski specijalitet: Recept za savršenu kljukušu

7
Radiosarajevo.ba
Balkanski specijalitet: Recept za savršenu kljukušu
/ Preukusno!

Zamislite mirisnu kuhinju ispunjenu aromom svježe pečene kljukuše, omiljenog balkanskog jela koje vas vraća u domaćinsku atmosferu i tradiciju. Ova ukusna poslastica ne samo da će vas zadovoljiti, već će vam pružiti i osjećaj topline i nostalgije. U nastavku, otkrit ćete kako stvoriti tu magiju u vlastitoj kuhinji, koristeći jednostavne korake i fantastičan recept za kljukušu.

Sastojci: 

dva jajeta
1 prašak za pecivo
500 gr brašna
slatko mlijeko
so
2-3 supene kašike ulja
400 g pavlake
1 bijeli luk

Evo gdje gledati meč Njemačka - BiH

Evo gdje gledati meč Njemačka - BiH

Kako skuhati savršenu palentu? Pred sami kraj kuhanja ubacite ovu namirnicu za još bolji okus!

Kako skuhati savršenu palentu? Pred sami kraj kuhanja ubacite ovu namirnicu za još bolji okus!

Priprema: 

Navedene sastojke izmiješati, a količinu mlijeka prilagoditi smijesi koja treba da bude nešto gušća od smijese za palačinke. Znači, mlijeka nekako “odoka” staviti kako bi ste dobili odgovarajuću gustoću. Ovu količinu izliti u pomašćen pleh od rerne. Oni četvrtasti tanki su idealni, a ako imate tu privilegiju da ovo pečete u šporetu na drva, bakrena tepsija je pravi izbor. Odrediti neku jaču temperaturu 200 C- 220 C. Ovo uvijek zavisi od šporeta i rerne.

Čim porumeni izvaditi i vrelo izlomiti na zalogajiće.

U međuvremenu očistiti i isjeckati nekoliko glavica bijelog luka i sastaviti sa pavlakom i malo posoliti.
U posebnu posudu staviti 100-150 gr maslaca.

Komadiće tijesta preliti ovim “sosom”, sve “zacvrkati” topljenim maslacom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije