Znate li koja je idealna temperatura za vaš frižider? Evo šta je najbolje za vaše namirnice

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koja je idealna temperatura za vaš frižider? Evo šta je najbolje za vaše namirnice
Foto: Twitter / Ilustracija / Frižider

Prema istraživanju koje je provedeno na univerzitetu RMIT u Australiji većina domaćinstava krivi svoje vlastito ponašanje, kao što je pogrešno čitanje roka upotrebe, umjesto da pomisle da bi njihov frižider mogao biti krivac", rekao je vodeći autor studije u izvješću za medije.

Iako istraživači preporučuju da se određene namirnice drže na temperaturama između 2 i 7 stepeni, 17 posto kućanstava drži svoje frižidere na toplijim ili hladnijim temperaturama od spomenutih.

"Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti. Oba uslova dovode do kvarenja hrane", navodi se u izvješću.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

U istraživanju se navodi da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču često moraju bacati hranu jer se ona pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane, istraživači su proučavali temperature frižidera i zamrzivača u 56 kućanstava. Tokom istraživanja su primijećene nedosljedne temperature u frižiderima.

Neki police u frižiderima su bilježile temperature i do 10 stepeni dok su druge bili na minus 1 stepen. Međutim, domaćinstva sa djecom često su iskusila promjenljive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.

Zadržite kvalitet i svježinu: Ovo je spisak namirnica koje ne biste trebali držati u frižideru

Zadržite kvalitet i svježinu: Ovo je spisak namirnica koje ne biste trebali držati u frižideru

Pokazalo se i da ljudi u kućanstvu nisu svjesni da bi im frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura viša od standardne. Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od minus 15 do minus 20 stepeni.

Zabuna u temperaturama se također može pripisati raznim izvorima koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima.

Frižider
Foto: Pexels: Frižider

"Mnoga domaćinstva koja smo uključili u istraživanje su dala prosječne informacije o tome koliko dugo hrana može biti u frižideru. Mnogo ostataka je odbačeno jer nije bilo sigurno za konzumiranje", naveli su, prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije