Zadržite kvalitet i svježinu: Ovo je spisak namirnica koje ne biste trebali držati u frižideru
Većinu namirnica, od voća i povrća, pa do mliječnih proizvoda, ljudi brzinom svjetlosti pokušavaju da ih smjeste u frižider, kako se slučajno ne bi pokvarile od prodavnice do kuće.
Ipak, ovaj momenat "panike" nije potreban za dosta namirnica, ali prema stranici KitchenAid ovih deset namirnica treba sa razlogom da ostavite van kuhinje.
Paradajz
Neka vaš paradajz bude sočan, ukusan i spreman za slijedeću pripremu, tako što ćete ih čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru. Ovo je jedna od najčešćih greški u skladištenju hrane.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Krompir
Krompir je najbolje čuvati u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi, da bi sačuvao njegovu teksturu i ukus.
Da li i vi držite kuhinjske krpe u frižideru? Ako je vaš odgovor ne, evo razloga zašto to da uradite
Hlađenje ih može učiniti previše slatkim zbog vlage.
Luk
Kada je izložen višku vlage u frižideru, luk je sklon da se brzo ubuđavi. Čuvajte luk na hladnom i suhom mestu i držite ga dalje od krompira. Vaš luk će ostati svjež i spreman za upotrebu kad god vam zatreba.
Kiseli krastavci
Jedna sjajna stvar u vezi sa kiselim krastavcima je njihovo očuvanje. Mogu se čuvati u ostavi, oslobađajući vrijedan prostor u frižideru. Međutim, ako koristite one kupljene u prodavnici, obavezno provjerite uputstva na pakovanju za sve zahtjeve hlađenja.
Krastavac
Za optimalno očuvanje krastavaca, izbjegavajte da ih čuvate u frižideru, jer to može dovesti do toga da postanu vodenasti i da se razviju košpice. Umjesto toga, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u ostavi ili na radnoj površini.
Jabuke
Jabuke mogu ostati sveže i ukusne do nedjelju ili dvije u nekoj korpici za voće.
Nakon toga ih stavite u frižider kako bi duže sačuvali kvalitet.
Bobičasto voće
Da bi bobičasto voće duže vrijeme bilo sviježe, najbolje je da ih čuvate na sobnoj temperaturi van frižidera. Nagomilavanje vlage može oštetiti voće, pa se preporučuje da ga ne perete dok ne budete spremni za konzumiranje.
Čokolada
Izbegavajte da ostavljate čokoladu u frižideru, jer može da razvije zrnastu teksturu i vremenom izgubi ukus.
Umjesto toga, čuvajte je na hladnom i suhom mestu daleko od direktne sunčeve svjetlosti da biste održali njen ukus.
Med
Ako držite med u frižideru, može postati tvrd i grudvast. Da bi zadržao onaj najbolji ukus i teksturu, ostavite ga na sobnoj temperaturi.
Bijeli luk
Da bi bijeli luk ostao svjež, izbjegavajte hlađenje, jer to može negativno uticati na njegovu teksturu. Čuvajte ga na hladnom i suhom mestu, poput ostave ili podruma, odvojeno od prostora za kuvanje, da biste postigli najbolji mogući rezultat.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.