Arapski specijalitet za svako doba dana: Spreman za svega deset minuta
Ako pratite gastro blogere na Instagramu uvjereni smo da vam nije promaklo da je sve popularniji specijalitet šakšuka, jelo od povrća i jaja, koje ne samo da je ukusno, već je i vrlo fotogenično zbog jarkih boja.
Riječ je o arapskom specijalitetu koje je popularno na Bliskom Istoku i Izraelu, a originalno vuče porijeklo iz Tunisa. Priprema se veoma brzo i jednostavno, a rezultat ne može da ne bude spektakularan.
Također, veoma je zdrav, a možete ga služiti i kao doručak ili lagani ručak, piše Blic.rs.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Potrebni sastojci:
- 1 veća paprika
- 1 glavica crnog luka
- 400 grama sjeckanog paradajza
- 4 do 6 jaja
- 2 bijela luka
- 1 kašičica mljevene paprike
- 1 kašičica šećera
- sol, biber
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi, pa ubacite sitno isjeckani crni luk. Kratko dinstajte, pa dodajte isjeckani bijeli luk, a potom i papriku isjeckanu na kockice. Kada paprika omekša, dodajte paradajz, začine i šećer i ostavite 10-ak minuta da se krčka.
Ubacite jedno po jedno jaje, kao kada pravite jaje na oko, i vodite računa da vam se ne razlije žumance. Poklopite tavu i ostavite 10-ak minuta na vatri. Ono što je važno jeste da se sos od paradajza i paprike ne zalijepi za dno tave, te vodite računa o temperaturi kola.
Kada je gotovo, pospite peršunom ili bosiljkom, a ako želite da dodatno obogatite ovaj specijalitet možete dodati i malo parmezana ili narendati sir preko. Služite uz prepečeni hljeb.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.