Tri odlične vježbe za kućni trening koje daju brze rezultate

0
Radiosarajevo.ba
Tri odlične vježbe za kućni trening koje daju brze rezultate
Foto: healthy.com / Ilustracija/Vježbanje

Ako primijetite par centimetara viška, u borbu idu iscrpljujući treninzi u teretani i stroge dijete.

Čest problem pri gubitku težine je nedostatak vremena ili novca za pohađanje treninga. U tom slučaju, vježbanje kod kuće može biti odlična opcija za zaposlene žene, piše Ljepota&Zdravlje.

Iskoraci

Dobri treninzi za stražnjicu ne prolaze nikako bez iskoraka.

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Pravilno se izvodi na sljedeći način: Napravite veliki iskorak, stopala su paralelno, a petu jedne noge podignite prema gore. Prednju nogu blago savijte u koljenu. Smjer kretanja je prema dolje, nikako ne prema naprijed.

Ako želite povećati opterećenje na prednji gluteus, dakle mišić stražnjice, nagnite tijelo prema naprijed i tako težinom tijela opteretite mišić još više.

Kao i kod čučnja pazite da koljeno prednje noge nikada ne prelazi nožne prste. Iako kod svih čučnjeva pa tako i kod iskoraka rade svi mišići nogu, ova vježba će posebno učvrstiti mišiće stražnjice.

Skok čučanj

Skok-čučanj vježbe djeluju na gluteus, donji dio stomaka i mišiće na nogama. Ovakvi čučnjevi i njihove razne varijacije pomažu u reduciranju masti iz donjeg dijela tijela, oblikuju noge i stražnjicu i poboljšavaju snagu i ravnotežu.

Za početak stanite ispred dugog ogledala, tako da se možete vidjeti. Malo savijte koljena, pazeći na to da kičma ostane uspravna. Stanite ravno, sa stopalima raširenim u širini ramena, ruke stavi sa strane, grudi ispravi, ramena pomaknite unazad, podignite bradu i gledajte naprijed. Izbacite stražnjicu, savijte koljena i čučnite ili 'imitirajte' sjedeću poziciju.

Koljena ne bi smjela prelaziti liniju nožnih prstiju. Nagnite se malo naprijed kako bi spriječili donji dio leđa da se savije ili povrijedi. Spojite dlanove dok se spuštate u čučanj. Kada ustajete, gurajte tijelo prema gore i skočite. Zamahnite rukama kako bi pojačali silu.

Napravite tri serije po 15 ponavljanja.

Plank

Oslonite se na podlakticu, postavljajući lakat pod rame te na koljena. Podignite zdjelicu u zrak, kreirajući dugu liniju od ramena ka koljenima. Ostanite u poziciji izdržaja i dišite.

Udišite na nos šireći stomak i prsni koš, izdišite na nos ili blago otvorena usta uz sužavanje stomaka i prsnog koša. Ostanite u izdržaju 8 – 12 uzisaja i izdisaja, a ako vam je teško ostanite samo tri pa progresivno povećavajte broj dahova u poziciji.

Ponovite i na drugu stranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije