Znanstvenici tvrde: Nemojte piti više od jednog zaslađenog soka sedmično

1
Hina
Znanstvenici tvrde: Nemojte piti više od jednog zaslađenog soka sedmično
Foto: Pexels / Sok

Ljudi ne bi trebali piti više od jednog zaslađenog pića sedmično, poručili su znanstvenici nakon nove studije koja je povezala visoke razine konzumacije šećera sa širokim rasponom zdravstvenih stanja.

Za svako dodatno zaslađeno piće sedmično ljudi mogu povećati izglede da će oboljeti od brojnih bolesti, kažu autori.

Rekli su da je visoka konzumacija šećera "općenito više štetna nego korisna za zdravlje".

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Autori su također pozvali na dodatna istraživanja veza između visoke konzumacije šećera i raka nakon što je studija ukazala na vezu između to dvoje.

Akademici u Kini i SAD-u analizirali su utjecaj unosa šećera na zdravlje, proučavajući postojeća skupna istraživanja, njih ukupno 73 koja obuhvaćaju 8601 studiju.

Veći unos šećera povezan s 45 zdravstvenih problema

Pregled zaključaka, objavljen u časopisu BMJ, sugerira da je veći unos šećera povezan s 45 zdravstvenih problema.

Objavljena lista voća i povrća koje na sebi ima najviše, a koje najmanje pesticida

Objavljena lista voća i povrća koje na sebi ima najviše, a koje najmanje pesticida

Autori su otkrili "značajne štetne veze" između konzumacije šećera u prehrani i dijabetesa, gihta, pretilosti, visokog krvnog tlaka, srčanog udara, moždanog udara, astme, karijesa, depresije, prerane smrti i nekih vrsta raka - uključujući rak dojke, prostate i gušterače.

Kad su znanstvenici posebno promatrali pića zaslađena šećerom, pronašli su "umjerene" dokaze koji upućuju na to da su ljudi koji su popili najveći broj slatkih pića imali veću tjelesnu težinu u usporedbi s onima koji su popili najmanje.

Rekli su da su slabiji dokazi koji povezuju svaki dodatni napitak zaslađen šećerom sedmično s 4 posto većim rizikom od gihta.

Zdravstvene prednosti smeđe riže: Pročitajte šta kažu stručnjaci

Zdravstvene prednosti smeđe riže: Pročitajte šta kažu stručnjaci

Svako dodatno piće zaslađeno šećerom dnevno povezano je sa 17 posto većim rizikom od koronarne bolesti srca i 4 posto većim rizikom od smrti tokom razdoblja praćenja pregledanih studija.

Svakih 25 g dnevnog povećanja unosa fruktoze povezano je s 22 posto većim rizikom od raka gušterače, sugerira pregled istraživanja.

Autori, predvođeni stručnjacima sa Sveučilišta Sichuan u Kini, rekli su da ovi zaključci u kombinaciji sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetskog fonda za istraživanje raka i Američkog instituta za istraživanje raka sugeriraju smanjenje potrošnje dodanih šećera na ispod 25 g dnevno, otprilike šest žličica dnevno, te ograničavanje konzumacije pića zaslađenih šećerom na manje od jedne porcije sedmično.

Čuvar zdravlja: Uz pomoć ovih namirnica podignite nivo vitamina D

Čuvar zdravlja: Uz pomoć ovih namirnica podignite nivo vitamina D

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) kaže da odrasle osobe ne bi trebale unositi više od 30 g šećera dnevno, što je otprilike jednako sedam kockica šećera.

Što se predlaže kao alternativa

Ljudi bi trebali smanjiti unos šećera pićima i britanska služba savjetuje ljudima da "potraže vodu, mlijeko s niskim udjelom masnoće ili bez šećera, dijetalna pića ili pića bez dodanog šećera" kao alternative.

"Ako više volite gazirana pića, pokušajte razrijediti sok bez dodanog šećera s gaziranom vodom", dodaje se na web stranici NHS-a.

Riskiramo demenciju: 10 svakodnevnih navika kojima uništavamo svoj mozak, a toga nismo ni svjesni

Riskiramo demenciju: 10 svakodnevnih navika kojima uništavamo svoj mozak, a toga nismo ni svjesni

Autori najnovije studije napisali su: "Visoka konzumacija šećera u prehrani općenito je više štetna nego korisna za zdravlje, osobito kod kardiometaboličkih bolesti. Ovaj pregled pokazuje da je visoka konzumacija šećera u prehrani, posebno unos šećera koji sadrže fruktozu, štetno povezana s velikim brojem zdravstvenih ishoda."

Dodaju da su dokazi o povezanosti konzumacije šećera u prehrani i raka i dalje ograničeni, te zahtijevaju daljnja istraživanja.

"Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno (otprilike šest žličica dnevno) i ograničavanje konzumacije šećera preko zaslađenih napitaka na manje od jedne porcije sedmično (otprilike 200-355 mL/sedmično).

"Da bi se promijenili obrasci konzumacije šećera, posebno za djecu i adolescente, hitno je potrebna kombinacija općeg javnog zdravstvenog obrazovanja i politika diljem svijeta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije