Zastrašujuće činjenice: Pogledajte šta vam se može desiti ako čujete sonar dok ste pod vodom

1
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće činjenice: Pogledajte šta vam se može desiti ako čujete sonar dok ste pod vodom
Foto: YouTube / Ilustracija/Ronilac

Sonar tehnologija je prava stvar kada je u pitanju istraživanje, pretraživanje ili mapiranje velikih vodenih površina i često je bila nepriznati heroj u ogromnim slučajevima.

To je ono što su koristile istraživačke ekipe u pokušaju da pronađu osuđenu podmornicu Titan, istraživači koji su pronašli masu dugu devet metara ispod Loch Nessa i tim koji pokušava pronaći nestalog pilota Ameliju Earhart i njen avion.

I svi nekako pretpostavljaju da je sonar (Sound Navigation and Ranging) potpuno siguran i donekle nečujan za ljude, čak i ako plivač slučajno završi na njegovom putu.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Ali stvarnost situacije je puno opasnija.

U osnovi, aktivni sonarski pretvarači emituju akustične signale ili impulse zvuka u vodu i nadaju se da će naići na bilo kakve objekte koji mogu biti od interesa.

Naučnici u dubokomorskom raju otkrili četiri nove vrste jezivih životinja

Naučnici u dubokomorskom raju otkrili četiri nove vrste jezivih životinja

Ako je to slučaj, tada će zvuk poslan vani odbiti se od predmeta, vraćajući "eho" sistemu koji tada može izračunati jačinu signala, dok operatorima daje predstavu o tome šta bi to moglo biti.

Pasivni sonar jednostavno znači slušanje zvuka koji proizvode plovila, što je vjerovatno razlog zašto svi imamo takav lažni osjećaj sigurnosti u vezi sa tehnologijom.

Koristimo zvuk za otkrivanje stvari ispod površine jer svjetlost nije toliko prohodna u vodi, dok brodovi također koriste sonar kako bi im pomogli da navigiraju valovima i efikasno "vide" šta je u njihovom putu.

Većina brodova danas je opremljena aktivnom sonarskom tehnologijom, ali očigledno je njena snaga blijeda u poređenju s onom ogromnih ratnih brodova.

Grupa australskih ronilaca saznala je to na teži način u novembru prošle godine, jer su bili direktno na putu zvučnih impulsa kada je kineski brod izbacio svoj sonar.

Ministar odbrane zemlje, Richard Marles, rekao je da je HMAS Toowoomba zastao dok je bio u međunarodnim vodama nakon što su mu propeleri bili zakačeni u ribarske mreže.

Ronioci su poslani da riješe problem, ali i kineski ratni brod PLA-N destroyer (DDG-139) također je plovio u blizini i, uprkos upozorenju da je u toku operacija, "pristupio je na bližu udaljenost".

Naučnici pronašli čudne rupe na dnu okeana: Konačno otkriveno kako su nastale

Naučnici pronašli čudne rupe na dnu okeana: Konačno otkriveno kako su nastale

Marles je rekao: "Uskoro nakon toga, otkriveno je da koristi sonar montiran na način koji predstavlja rizik po sigurnost australskih ronilaca koji su bili prisiljeni izaći iz vode.

"Ronilci su pretrpjeli manje povrede, vjerovatno zbog izloženosti sonarnim impulsima kineskog razarača".

Kada se koriste visoki nivoi aktivnog sonara, to može izazvati vrtoglavicu, dezorijentaciju, privremene probleme s pamćenjem, probleme s koncentracijom i privremeni gubitak sluha.

U ozbiljnim slučajevima, aktivni sonar čak može izazvati oštećenja organa.

Naučnik za morsku bioakustiku je rekao za West Australian da aktivni sonarni impulsi mogu izazvati pucanje pluća, dok oni koji prelaze 210dB mogu izazvati fatalno krvarenje u mozgu.

Ronioci bi vjerovatno čuli zvuk srednjeg do visokog tona dok su pod vodom kada se emituje aktivni sonar, što bi ih upozorilo na činjenicu da se mogu naći u ozbiljnoj opasnosti.

Dakle, ako vam ikada počnu zvoniti uši dok ste zaronili u ocean, možda biste trebali izroniti, javlja LadBible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije