Naučnici pronašli čudne rupe na dnu okeana: Konačno otkriveno kako su nastale

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici pronašli čudne rupe na dnu okeana: Konačno otkriveno kako su nastale
Foto: Youtube / Rupe na dnu okeana

Zagonetka čudnih udubljenja koja su ukrašavala dno Sjevernog mora napokon je riješena. Ova misteriozna udubljenja nisu uvijek, kao što se prethodno mislilo, rezultat izlaska metana iz podmorskog sedimenta; radije, ponekad su nered koji ostavljaju obalni delfini (Phocoena phocoena) i morski pijesak (Ammodytes marinus) koji nastanjuju tu regiju.

U istraživanju koje je predvodio geonaučnik Jens Schneider von Deimling sa Univerziteta u Kielu, naučnici su pokazali da su udubljenja djelo oba ova morska stvorenja. Obalni delfini pretražuju sediment na dnu mora; to remeti gnijezda morskog pijeska, koji izlaze iz svojih rupa ili bivaju pojedeni, ostavljajući iza sebe rupe, navodi se u časopisu Nature.

"Naši rezultati pokazuju prvi put da ova udubljenja nastaju u direktnoj vezi sa staništem i ponašanjem pliskavica i morskog pijeska, a ne formiranjem plinova", kaže Schneider von Deimling, piše na stranici univerziteta u Kielu.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vjerovatno se javljaju globalno

"Naši podaci visoke razlučivosti pružaju novu interpretaciju nastanka desetina hiljada udubljenja na dnu Sjevernog mora i predviđamo da se temeljni mehanizmi javljaju globalno, ali su do sada promakli pažnji."

Rupe na dnu okeana

Prethodna interpretacija izlaska plinova je logično objašnjenje i nije nužno netačna u nekim scenarijima, ali mnoga udubljenja, ustvari većina njih, ne mogu se objasniti ovim mehanizmom. Zbog toga su istraživači krenuli na sveobuhvatno istraživanje kako bi otkrili pravi odgovor.

Koristeći kombinaciju seafloor mapiranja visoke razlučivosti, bihevioralne biologije, kartiranja staništa, okeanografskih analiza i satelitskog snimanja, proučavali su oblik morskog dna, tražili tragove metana i otkrivali koje su životinje aktivne na mjestima gdje se pojavljuju udubljenja. Otkrili su da su udubljenja često smještena na mjestima gdje obalni delfini love, blizu staništa morskog pijeska.

Utječu na morsko dno

Novi podaci visoke razlučivosti otkrili su da morski sisavci ostavljaju plitke rupe na morskom dnu, duboke samo oko 11 centimetara, dok love morski pijesak. One su slične obliku dubljih, izraženijih udubljenja koja se mogu pronaći na drugim lokacijama diljem svijeta.

"Mehanizam stvaranja tih udubljenja, kako ih nazivamo, vjerovatno objašnjava i postojanje brojnih depresija poput kratera na dnu mora širom svijeta, koje su pogrešno tumačene kao rezultat curenja metana", kaže Schneider von Deimling.

Rupe na dnu okeana

Još jednom, živa bića su otkrivena kako značajno utječu na oblik morskog dna. Istraživanje sugeriše da smo značajno potcijenili utjecaj na okolinu dna okeana, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije