Naučnici u mračnim okeanskim dubinama snimili zastrašujuće stvorenje: Pogledajte šta vuče za sobom

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici u mračnim okeanskim dubinama snimili zastrašujuće stvorenje: Pogledajte šta vuče za sobom
Foto: Collage / Crnooka lignja

Dubokomorska lignja snimljena je kako klizi kroz tamske vode s hiljadama jaja pričvršćenih za svoje pipke.

Istraživači su u decembru primijetili lignju s crnim očima (Gonatus onyx), jednu od rijetkih poznatih lignji koje nose svoja jaja, uz obalu Kostarike. Očaravajući prizori pokazuju lignju kako vuče svoj teret jaja poput dugog ogrtača i maše perajama koje strše s njene glave kako bi se kretala kroz vodu.

"Velika masa jaja visi na pipcima lignje, a dok ih nosi nekoliko mjeseci, ovaj glavonožac neće se hraniti", napisali su predstavnici Schmidt Ocean Instituta, koji je organizirao ekspediciju, u objavi na Instagramu.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Morski biolozi dugo su pretpostavljali da crnooka lignja i druge lignje polažu jaja u grupama na morskom dnu, ostavljajući ih da se razvijaju i izlegu nezavisno. Međutim, 2001. godine Brad Seibel, poslijedoktorand na Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), okrenuo je tu pretpostavku. Seibel je posmatrao crnooku lignju koja čuva vrećicu s jajima u Monterey Canyonu, uz obalu Kalifornije, kroz objektiv daljinski upravljane podmornice.

"Sjećam se da sam skočio iz stolice", rekao je Seibel, sada profesor biološke oceanografije na Univerzitetu Južna Florida, u razgovoru za Science Friday 2016.

U istraživanju iz 2005. godine Seibel i kolege opisali su ponašanje crnookih lignji, koje nose do 3.000 jaja kroz otvorenu vodu dok se mladi ne izlegu i otplove. Lignje koriste svoje pipke kako bi pumpale svježu vodu kroz masu jaja, što može pomoći u opskrbljavnaju kisikom.

Prema istraživanju, crnooka lignja među najbrojnijim je glavonošcima u Tihom i Atlantskom okeanu. U sjevernom Tihom okeanu vrsta se obično nalazi na dubinama većim od 1.900 metara, dakle u mračnim dubinama.

Ove lignje su neutralno plovne, što znači da im nije potreban napor za plutati ili plivati, ali "lignje koje čuvaju jaja ne mogu plivati vrlo brzo i mogu biti lak plijen za duboko ronilačke morske sisavce", piše u objavi na Instagramu, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije