Poslušajte šta su naučnici snimili ispod površine okeana: Da li je ovo najjeziviji zvuk na svijetu?

1
Radiosarajevo.ba
Poslušajte šta su naučnici snimili ispod površine okeana: Da li je ovo najjeziviji zvuk na svijetu?
YouTube / Prtscr

Godine 1997., misteriozni zvuk poznat kao "Bloop" odjekivao je dubinama okeana, izazivajući nagađanja o svom porijeklu. Za zvuk su mnogi rekli da je nešto najjezivije što su ikada čuli.

Naučnici Nacionalne oceanografske i atmosferske uprave (NOAA) SAD-a su, postavljajući hidrofone bliže Antarktici, nesvjesno otkrili da Bloop potiče od pucanja ledenjaka Antarktike.

Ova otkrića su potvrdila sumnje naučnika, ističući da najglasniji zvuk ikad zabilježen pod vodom nije rezultat podvodnih vojnih vježbi ili bića iz dubina, već prirodni zvuk leda koji puca na južnom dijelu Zemlje.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Novi podaci također pokazuju da slični zvukovi nastaju od ledenjaka i danas, osvjetljavajući još jedan aspekt fascinantne simfonije Antarktike.

Otkrića u Antarktici, prikupljena između 2005. i 2010. godine, potvrdila su ono što su mnogi naučnici od početka sumnjali. Oceanograf Chris Fox iz NOAA-e rekao je Richardu Stengeru na CNN-u već 2001. godine da misli da bi Bloop vjerojatno mogao potjecati od komada leda koji se odlamaju u Antarktici, i bio je u pravu, prenosi Science Alert.

Do 2012. godine, seizmolog Robert Dziak rekao je WIRED-ovom Ianu Steadmanu da hidrofoni NOAA-e uhvate desetine hiljada zvukova poput Bloopa u okeanu svake godine, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije