Smatra se da je postojao kontinent napredne civilizacije: Pogledajte dokle se prostirao

0
Radiosarajevo.ba
Smatra se da je postojao kontinent napredne civilizacije: Pogledajte dokle se prostirao
Foto: Youtube / Istraživanje

Uprkos napretku u nauci i radiokarbonskom datiranju, naš pogled na prošlost uvijek će imati svoje ograničenje.

Jedno od tih misterioznih poglavlja drevne historije odnosi se na izgubljeni kontinent Lemuriju, poznat i kao Mu. Prema vjerovanjima, ova golema kopnena masa postojala je u Tihom okeanu prije 50.000 do 12.000 godina, protežući se od Havaja na sjeveru do Uskršnjeg otoka na jugoistoku i Mikronezije na zapadu.

Zagovornici teorije tvrde da je Lemurija bila dom napredne civilizacije po imenu Naacal, koja je izgradila velike gradove i kolonije. Prema njihovim tvrdnjama, Mu je jednom bio dom za oko 64 miliona ljudi.

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Ali prema tim vjerovanjima, krajem posljednjeg ledenog doba, cijeli kontinent s njegovim sofisticiranim stanovništvom progutao je kataklizmički događaj, potapajući Mu i Nascal u morske dubine, čime su zapečatili svoju sudbinu van dosega historijskih zapisa.

Ovu priču prvi je put predstavio britansko-američki putopisac Augustus Le Plongeon kasnih 1800-ih. Le Plongeon tvrdi da su drevne civilizacije, uključujući Egipat i Srednju Ameriku, stvorile izbjeglice iz Mua. On je čak povezao Mu s Atlantskim oceanom, a neki od njegovih koncepta proširio je James Churchward u 1920-ima i 1930-ima, tvrdeći da se Mu nalazi u Tihom okeanu.

Churchward tvrdi da je Mu uništen nakon serije zemljotresa i vulkanskih erupcija te da su se ostaci ovog kontinenta, poput Nan Madola u Mikroneziji, sačuvali kao sjećanje na drevnu civilizaciju.

Uprkos ovim pričama, važno je napomenuti da nema stvarnih dokaza o postojanju Lemurije, a teorije o izgubljenom kontinentu i dalje ostaju u području mitova i legenda, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije