Naučnici otkrili izgubljeni kontinent nakon 375 godina

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili izgubljeni kontinent nakon 375 godina
FOTO: Pixabay / Planeta Zemlja

Naučnici su uspjeli otkriti nedostajući kontinent nakon čak 375 godina.

Nekada dio drevnog superkontinenta, nazivan je "veliki južni kontinent".

Originalno obuhvatajući Zapadni Antarktik i Istočnu Australiju, o njemu se teoretisalo još od rimskih vremena i čak je djelimično otkriven u 17. vijeku.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Međutim, trebalo je gotovo četiri vijeka da se geolozi konačno slože oko novog kontinenta.

Zbog toga, vratimo se na početno otkriće 1642. godine, kada je holandski trgovac i pomorac Abel Tasman krenuo u potragu za tajanstvenim osmim kontinentom, poznatim i kao Terra Australis na latinskom.

Naučnici zbunjeni: Unutar naše planete otkrivene "gigantske planine"?

Naučnici zbunjeni: Unutar naše planete otkrivene "gigantske planine"?

Krenuvši iz Jakarte (Indonezija) Tasman je sletio na Južno ostrvo Novog Zelanda i počeo istraživati.

Prije nego što je uspio kročiti na kopno, susreo je domorodačko stanovništvo Māori koji su bili, pa možemo reći, manje impresionirani europskim mornarom.

Zapravo, bili su toliko frustrirani njegovom prisutnošću da su udarali u druge kanue koji su se pokušavali približiti kopnu i one koji su prenosili poruke glavnom brodu.

Nakon neuspjeha u pronalaženju nove zemlje, Tasman se vratio kući i nikada se više nije vratio.

Ironično, ovo je bio prvi put da je bilo ko zabilježio informacije o misterioznom osmom kontinentu.

Naučnici otkrili izgubljeni kontinent
Foto: GNS Science: Naučnici otkrili izgubljeni kontinent

Gotovo 400 godina kasnije, geolozi iz GNS-a su objavili otkriće novog kontinenta nazvanog Zealandia ili Te Riu-a-Māui, na maorskom dijalektu.

Ispostavilo se da je ovaj kontinent, koji ima otprilike 4.9 miliona kvadratnih kilometara i bio je skriven pred našim očima, većinom pod vodom.

Ovaj ogromni kontinent također je nekada bio dio drevnog superkontinenta Gondwana, koji je prije više od 500 miliona godina uključivao veći dio Zapadnog Antarktika i Istočne Australije.

Međutim, otprilike prije 105 miliona godina, Zealandia se počela "odvajati" od superkontinenta iz razloga koje geolozi još potpuno ne razumiju.

"To je proces koji još potpuno ne razumijemo, Zealandia je počela da se odvaja", objasnio je Andy Tulloch, jedan od geologa u institutu za istraživanje GNS Science na Zealandu, koji je otkrio ovu činjenicu 2017. godine.

Kako se Zealandia odvajala, počela je tonuti ispod vode, a više od 94 posto kontinenta ostalo je potopljeno hiljadama godina.

Naučnici otkrili izgubljeni kontinent
Foto: GNS Science: Naučnici otkrili izgubljeni kontinent

"Ovo je primjer kako nešto vrlo očigledno može potrajati da se otkrije", dodao je Tulloch, objasnivši da kontinent leži ispod dva kilometra dubine vode.

Njegov kolega Nick Mortimer, koji je vodio istraživanje, šaljivo je primijetio da je to "pomalo cool" i objasnio zašto je toliko dugo trajalo da se otkrije.

Rekao je: "Ako razmislite o tome, svaki kontinent na planeti ima različite države na njemu, [ali] na Zealandiji postoje samo tri teritorija.", prenosi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije