Naučnici šokirani otkrićem na dnu Pacifika: "Nešto je pokušalo ući...ili izaći"

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici šokirani otkrićem na dnu Pacifika: "Nešto je pokušalo ući...ili izaći"
Foto: X.com / Šta je ovo?

U srijedu, 30. augusta, kako izvještava The Miami Herald, tim naučnika Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) naišao je na nešto vrlo neobično dok su istraživali podvodni vulkan duboko u blizini obale Aljaske: misteriozni "zlatni predmet".

Pronađen "ugniježđen" na bočnoj strani podmorske strukture otprilike dvije milje ispod površine Tihog oceana, neobično otkriće nalik kugli šokiralo je oceanske istraživače koji trenutno mapiraju morsko dno Aljaske pomoću vozila na daljinsko upravljanje kao dio najnovije Seascape Alaska misije.

Otkriće je zabilježeno na snimku uživo, dok je NOAA radila LIVE prijenos misije.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

I dok je otkriće jezivog "jajeta" u podnožju drevnog vulkana dovoljno strašno samo po sebi, istraživači su navodno bili dodatno šokirani otkrićem da tajanstvena kugla ima razderanu rupu u sebi — kao da je nešto prokopalo sebi put.

"Nešto je pokušalo ući... ili izaći", primijetio je jedan istraživač tokom prijenosa uživo.

A, nakon što su zbijali nekoliko šala o Dosjeima X, istraživači su naposljetku odlučili da će morati upotrijebiti jednu od robotskih ruku robotskog vozila za prikupljanje uzorka i izvođenje DNK testa kako bi potvrdili porijeklo "jajeta": "Samo se nadam da kad ga probodemo, nešto neće odlučiti izaći", komentirao je jedan od naučnika dok je tim pokretao robotsku ruku. "Ovo je kao početak horor filma."

No, na očito olakšanje naučnika, ništa nije izašlo iz "jajeta", a kugla je zatim usisana kroz cijev i uskoro će biti podvrgnuta detaljnom laboratorijskom pregledu.

Prema novinama, istraživači su imali nekoliko — manje naučno-fantastičnih — nagađanja o tome što bi kugla mogla biti, a popis uključuje neku vrstu ostatka ovitka jajeta ili ostatke spužve mrtvog mora. Ipak, po svemu sudeći, čini se da su prilično iznenađeni. 

"Kad naše kolektivno znanje to ne može identificirati, to je nešto čudno", rekao je jedan član tima. "Kakva bi to životinja napravila takav omotač za jaje?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije