Naučnici zbunjeni: Unutar naše planete otkrivene "gigantske planine"?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici zbunjeni: Unutar naše planete otkrivene "gigantske planine"?
Foto: BBC / Kakve tajne skriva unutrašnjost naše planete?

Mount Everest možda je najviši vrh na planeti Zemlji, no BBC izvještava da postoje nevjerojatno visoke planine duboko u unutrašnjosti našeg planeta - a naučnici se zbunjeni oko porijekla ovih geoloških čuda.

Ovi ogromni ukopani planinski lanci, koji se nazivaju "zonama ultra niske brzine" (ULVZ), nalaze se na granici jezgre i plašta unutar Zemlje, oko 4.500 kilometara duboko.

Neki mogu biti "4,5 puta viši od Everesta", rekli su naučnici, kazavši kako su bili potpuno skriveni dok ih nisu otkrili seizmički podaci potresa.

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

"Pronašli smo dokaze za ULVZ posvuda", izjavila je geologinja Univerziteta Alabama Samantha Hansen za BBC.

Naučnici su nagađali da bi te strukture mogle biti ostaci drevnih oceanskih kora koje su gurnute duboko u unutrašnjost Zemlje ili dijelovi plašta koji su bili pregrijani zbog iznimno vruće jezgre planeta. Iako još nismo sigurni šta su, ovi planinski lanci možda bi mogli ponuditi vrijedne nove tragove o pomicanju i guranju tektonskih ploča dok se kreću iz Zemljine kore u duboki plašt.

Tim naučnika, koje predvodi Hansen, proučava ove ULVZ-ove putem seizmoloških stanici na Antarktici. Najjužniji kontinent zanimljivo je mjesto za proučavanje ovih skrivenih čudovišnih planina jer su daleko od bilo kakvih "mrlja" ili tektonskih ploča koje su se pomaknule ili pale. No, kako su ih otkrili i ispod Antarktika, Hansen je naglasila da se ovi ogromni vrhovi sada mogu naći po cijelom planetu, što je u suprotnosti s idejom da su ti visoki podzemni vrhovi nekoć bili dno drevnih oceana.

"Seizmička istraživanja, poput naših, daju sliku unutarnje strukture našeg planeta u najvišoj razlučivosti", poručila je Hansen, "i otkrivamo da je ova struktura mnogo kompliciranija nego što se mislilo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije