Na Zemlji se stvara novi okean: Evo šta bi se moglo desiti s ovim kontinentom - posljedice kobne

0
Radiosarajevo.ba
Na Zemlji se stvara novi okean: Evo šta bi se moglo desiti s ovim kontinentom - posljedice kobne
Foto: Youtube / Razdvojena zemlja

Afrika, kontinent bogat raznolikošću, suočava se s dramatičnim promjenama, a posebno je pogođen istočnoafričkim rascjepom koji je privukao znatnu medijsku pozornost nakon iznenadne pojave velike pukotine u Keniji 2018. godine.

Ovaj rascjep izazvao je ozbiljna razaranja na jugozapadu zemlje, uključujući i urušavanje dijela lokalne autoceste. Iako su početne teorije ukazivale na povezanost s istočnoafričkim rascjepom, geolozi tvrde da je vjerojatnije da je ovo obilježje rezultat erozije tla.

Postdoktorska istraživačica Lucía Pérez Díaz sa Sveučilišta Royal Holloway u Londonu sugerira da bi pukotina mogla proizaći i iz erozije mekog tla, povezujući stari rascjep s novim.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Promjene na Zemlji, iako nam možda nisu odmah vidljive, proizlaze iz neprestanog pomicanja tektonskih ploča. Litosfera, koja čini koru i gornji omotač, podijeljena je na tektonske ploče koje se stalno kreću.

Ovo kretanje može uzrokovati pucanje i formiranje novih granica ploča, kao što se događa na istočnoafričkoj pukotini, koja se proteže na nevjerovatnih 3.000 km od Adenskog zaljeva na sjeveru do Zimbabvea na jugu.

Rezultat toga je podjela Afričke ploče na somalijsku i nubijsku ploču. Rascjep ima različite karakteristike svoje dužine, s rasjedima na jugu na širem području, dok su vulkanizam i seizmičnost ograničeni. Međutim, regija Afar pokazuje znakove ozbiljnog stanjivanja litosfere skoro do potpunog raspada.

Tokom sljedećih desetina miliona godina, nastajanje novog okeana uzrokovat će širenje morskog dna dužinom rascjepa, što se već počelo događati. Kako okean napreduje, afrički kontinent će se smanjiti, stvarajući veliki otok s dijelovima Etiopije i Somalije koji će se nalaziti u Indijskom okeanu, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije