Arheolozi pronašli ogromnu drevnu palaču: Ovo bi moglo objasniti legendarnu misteriju

0
Radiosarajevo.ba
Arheolozi pronašli ogromnu drevnu palaču: Ovo bi moglo objasniti legendarnu misteriju
Foto: Youtube / Plata Xinhua

Arheolozi su nedavno otkrili značajne ostatke 4.000 godina stare palače u drevnom kineskom gradu okruženom zidinama. 

Ovo iznenađujuće otkriće dogodilo se na arheološkom nalazištu Xinmi u pokrajini Henan, u srednjoj Kini, prema izvještaju državne novinske agencije Xinhua.

Palača se nalazi u Xinmiu, poznatom drevnom gradu okruženom zidinama, koji se vjeruje da potječe iz dinastije Xia, razdoblja između 2070. i 1600. p.n.e. Dinastija Xia, spomenuta u legendama, smatra se prvom kineskom dinastijom u historiji.

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Grad Xinmi, otkriven prije nekoliko godina, prostire se na oko 17 hektara dužinom istočne obale rijeke Zhenshui. Arheolozi su sada identificirali ostatke palače stare 4.000 godina, uključujući temelje i druge stvari koje pružaju uvid u mogući izgled palače.

Pretpostavlja se da je struktura izgrađena korištenjem drevnih građevinskih tehnika, uključujući materijale poput nabijene zemlje, vapna, krede ili zemlje.

Drevna palača u Kini

Palača ima impresivne dimenzije - više od 60 metara dužine i 30 metara širine, s ukupnom površinom od više od 5.790 kvadratnih metara.

Tokom iskopavanja, arheolozi su otkrili i niz rupa ravnomjerno raspoređenih, pretpostavljajući kako bi mogle ukazivati na strukturu kompleksa kuća s terasama na jugu i sjeveru, dvorovima na istoku i zapadu te dvorištem u sredini.

Voditelj tima za iskopavanje, Li Bo, izjavio je: "Prema rupama, vjerujemo da su temelji pripadali kompleksu kuća s terasama na jugu i sjeveru, dvorovima na istoku i zapadu te dvorištem u sredini." Ovo otkriće pruža nadu da će doprinijeti boljem razumijevanju porijekla i izgradnje palača tokom legendarne dinastije Xia, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije