Naučnici otkrili izgubljeni svijet na našoj planeti: "Niko nikad nije vidio ništa slično"

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili izgubljeni svijet na našoj planeti: "Niko nikad nije vidio ništa slično"
Foto: X.com / Kakve tajne kriju skrivene lagune?

S krajolikom koji se stalno mijenja, Zemlja je dom raznim misterijama koje samo čekaju da budu otkrivene.

Jedna takva tajna bila je skrivena u argentinskoj Puni de Atacami; pustinji koja se nalazi na više od 3,6 kilometara iznad nivoa mora.

Okoliš je 'prije bio nepoznat nauci', navode iz Univerziteta Colorado Boulder, istaknuvši da je otkriven sistem laguna okruženih slanim ravnicama. To je područje jedno od najsušnijih okruženja na Zemlji, što znači da malo biljaka ili životinja može preživjeti ondje, ali nova su istraživanja otkrila cijeli izgubljeni svijet skriven unutar ovih laguna.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Brian Hynek, profesor u Laboratoriju za atmosfersku i svemirsku fiziku (LASP) i Odjelu za geološke nauke, pronašao je lagune zajedno s mikrobiologom Marijom Farías prošle godine.

Do otkrića je došlo nakon što je Farías doveo Hynek na jedno od njenih mjesta istraživanja u sjeverozapadnoj Argentini, gdje su se naučnici morali voziti otprilike devet sati po zemljanoj cesti i ostati u selu od oko 35 ljudi koji se oslanjaju na jedan izvor za vodu.

Dok je bio u selu, Hynek je gledao satelitske snimke i uočio nešto što je izgledalo kao mreža laguna. Par se vozio i pješačio kako bi došao do tog područja, u nekim trenucima tonući 'do [njihovih] koljena u slanu bljuzgavicu', ali trud se isplatio jer su otkrili 12 laguna koje se protežu na 25 hektara.

Naučnici otkrili čudesnu nastambu u drevnoj pećini koja je bila netaknuta 16 hiljada godina

Naučnici otkrili čudesnu nastambu u drevnoj pećini koja je bila netaknuta 16 hiljada godina

Ispod vode naučnici su mogli vidjeti živopisne prikaze stromatolita; složene mikrobne zajednice koje tvore velike hrpe stijena, slične koraljima u grebenu. Hynek je pomogao dokumentirati stromatolite, koji izgledaju kao brežuljci zelenog rastinja široki do 4,5 metara i visoki skoro metar. Njegova preliminarna zapažanja sugeriraju da bi te zajednice mogle podsjećati na stromatolite koji su postojali tokom ranog ahejskog razdoblja prije 3,5 milijardi godina, kada kisika u atmosferi gotovo nije bilo.

"Ova laguna bi mogla biti jedan od najboljih modernih primjera najranijih znakova života na Zemlji", rekao je Hynek. "Razlikuje se od bilo čega što sam ikada vidio ili, zapravo, od bilo čega što je ijedan naučnik ikada vidio."

Osim što naučnicima pruža uvid na drevni život na Zemlji, otkriće bi također moglo ponuditi informacije u to kako je život mogao nastati na Marsu, koji je sličio Zemlji prije nekoliko milijardi godina.

"Da je život ikada evoluirao na Marsu do razine fosila, to bi bilo ovako", objasnio je Hynek. "Razumijevanje ovih modernih zajednica na Zemlji moglo bi nas informirati o tome šta bismo trebali tražiti dok tražimo slične značajke u marsovskim stijenama."

Profesor je pronalazak okoline opisao kao 'najveći eureka trenutak' koji je doživio u životu.

"Nevjerojatno je da još uvijek možete pronaći ovako nedokumentirane stvari na našem planetu", dodao je.

Nije jasno zašto su se stromatoliti formirali baš na ovom mjestu, ali naučnici se nadaju da će provesti daljnje eksperimente kako bi rasvijetlili tajne okoliš. Nažalost, kompanija izvan Argentine već je iznajmila područje za rudarenje litija, što je projekt koji bi mogao zauvijek transformirati lagune.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije