Naučnici potvrdili: 2023. godina srušila rekord kojeg su se svi pribojavali

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici potvrdili: 2023. godina srušila rekord kojeg su se svi pribojavali
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Baščaršija

Godina 2023 će zvanično biti najtoplija godina ikada zabilježena, izvještavaju stručnjaci. Izvještaj dolazi dok su delegati iz više od 150 zemalja u Dubaiju na COP28, godišnjem klimatskom summitu UN-a, gdje je rasprava o tome treba li postepeno ukidati fosilna goriva koja uzrokuju globalno zagrijavanje veoma žustro vođena.

Analiza Europske unije, Copernicus Climate Change Service, utvrdila je da će globalna temperatura ove godine biti veća od 1,4 stepeni u odnosu na predindustrijske razine - gotovo na pragu od 1,5 stepeni u Pariškom klimatskom sporazumu, prema kojem će ljudi i ekosistemi teško prilagoditi kada se pređe ta granica.

Svaki mjesec od juna je bio najtopliji zabilježeni mjesec, a novembar je dodatno pridonio tome. Mjesec je bio otprilike 1,75 stepeni topliji od predindustrijskih razina, a dva dana su se kretala iznad 2 stepena, zabrinjavajući naučnike zbog onoga što to znači za planetu u godinama koje dolaze.

Spektakl dva turska velikana: Edin Džeko i Fenerbahce traže pobjedu i posljednju nadu za trofej

Spektakl dva turska velikana: Edin Džeko i Fenerbahce traže pobjedu i posljednju nadu za trofej

Izvještaj dolazi dok su delegati iz više od 150 zemalja u Dubaiju na COP28, godišnjem klimatskom summitu UN-a, gdje je rasprava o tome treba li postepeno ukidati fosilna goriva koja uzrokuju globalno zagrijavanje veoma žustro vođena.

"Vrijeme ne bi moglo biti hitnije", rekla je Brenda Ekwurzel, direktorica klimatske nauke u Uniji zabrinutih naučnika, koja nije uključena u izvještaj.

Otkriveno šta je rastrglo veliku bijelu ajkulu u oktobru: Riječ je o džinovskom mesožderu

Otkriveno šta je rastrglo veliku bijelu ajkulu u oktobru: Riječ je o džinovskom mesožderu

"Bogate i visokoemisijske zemlje, koje su najviše doprinijele ovoj rekordnoj godini", dodala je, "Imaju veću odgovornost za pravi, brzi i financirani prestanak upotrebe fosilnih goriva kako bi se ograničili sve veći ekstremni vremenski uvjeti i utjecaji klimatskih promjena."

Naučnici su izjavili da je izuzetna toplina 2023. rezultat kombiniranih učinaka El Niña i klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom djelatnošću. Ove godine su pogodile niz smrtonosnih vrućina i izuzetno visoke temperature na nekoliko kontinenata, dok je neviđena toplina okeana prekrila veliki dio svijeta.

Pad temperature u sjevernoj hemisferi ove godine bio je najtopliji na svijetu "s velikom razlikom", prema Copernicusu. Novembar je također bio kišovitiji od prosjeka širom većine Europe, pri čemu je oluja Ciarán donijela obilnu kišu i poplave u mnogim regijama, uključujući Italiju.

Dok temperature nastavljaju rasti u idućoj godini, čini se da svijet ide prema premašivanju 1,5 stepeni globalnog zagrijavanja na dugoročnoj osnovi u godinama koje dolaze. Iako je zabrinjavajuće što globalno zagrijavanje prelazi tu temperaturu tokom mjeseci, naučnici su posebno zabrinuti da će planeta ostati iznad 1,5 stepeni dugoročno.

Do 2022. godine, Zemlja se zagrijala za otprilike 1,2 stepen, a proteklih godina jasno je pokazalo da svijet već osjeća zabrinjavajuće učinke klimatske krize na koje mnogi nisu spremni.

Zašto avioni izbjegavaju letjeti preko Tihog okeana?

Zašto avioni izbjegavaju letjeti preko Tihog okeana?

Zaseban izvještaj objavljen u utorak od strane Svjetske meteorološke organizacije utvrdio je da je desetljeće od 2011. do 2020. bilo najtoplije zabilježeno za zemlju i okean, dok se stopa klimatskih promjena "alarmantno povećala" i "turbo-pokrenula" dramatičan gubitak glečera i porast razine mora tokom tog razdoblja, piše Accuweather.

"Dok koncentracije stakleničkih plinova nastavljaju rasti, ne možemo očekivati različite rezultate od onih viđenih ove godine", rekao je direktor Copernicusa Carlo Buontempo. "Temperatura će i dalje rasti, kao i utjecaji vrućinskih valova i suša."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije