Naučnici otkrili šta se događa s noktima astronauta u svemiru

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili šta se događa s noktima astronauta u svemiru
Foto: NASA / Ilustracija

Svemir nije najugodnije okruženje za ljude. Ako nema normalnih zemaljskih uslova, uključujući uobičajenu gravitaciju, tada osoba počinje doživljavati zdravstvene probleme.

Prije svega, radi se o gubitku koštane i mišićne gustoće. Studije pokazuju da je još jedan nedostatak boravka u svemiru, pogotovo kada astronauti napuštaju Međunarodnu svemirsku postaju i krenu u svemirsku šetnju - riječ je o otpadanju nokta. Ova se patologija naziva oniholiza, a čini se da je problem više povezan s pritiskom nego s gravitacijom.

U svemiru je vrlo mali pritisak okoline, što nije dobro za ljudsko tijelo. Kako bi se osigurala maksimalna sigurnost tokom svemirskih šetnji, svemirska odijela astronauta stalno su pod pritiskom. Ali problemi nastaju kad je riječ o rukama.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Naime, prema NASA-inim naučnicima, astronauti često završe s povredama ruku nakon svemirskih šetnji. Astronauti ponekad odlaze u svemir na duži period i ponekad u svemirskom odijelu provedu i do osam sati (najduži dan trajao je osam sati i 56 minuta). Stoga dugotrajno nošenje rukavica u svemiru samo pogoršava probleme s rukama.

Kada su rukavice u svemirskom odijelu pod pritiskom, ograničavaju kretanje, što ponekad dovodi do boli, umora mišića, a ponekad i ozbiljnijih ozljeda poput oniholize.

Iran poslao kapsulu u orbitu, u njoj se nalaze - životinje

Iran poslao kapsulu u orbitu, u njoj se nalaze - životinje

Godine 2010. tim istraživača proučavao je 232 povrede ruku koje su prijavili astronauti. Otkrili su značajnu korelaciju između širine i opsega metakarpofalangealnih zglobova astronauta – to su zglobovi na vrhu šake gdje se spajaju dlan i prsti – i njihovih rizika od ozljeda.

Naime, rukavice u svemirskom odijelu ograničavaju pokretljivost ovih zglobova, što stvara veći pritisak na prste. To rezultira smanjenim protokom krvi, oštećenjem tkiva i oniholizom, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije