Istraživači u šoku: Snažna kozmička zraka pogodila Zemlju i niko ne zna odakle je došla

0
Radiosarajevo.ba
Istraživači u šoku: Snažna kozmička zraka pogodila Zemlju i niko ne zna odakle je došla
Foto: CNN / Odakle je došla Amaterasu?

Astronomi su nedavno otkrili rijetku česticu iznimno visoke energije koja pada na Zemlju, nazvanu po japanskoj božici sunca Amaterasu. Naučnici tvrde da je ovo jedna od kozmičkih zraka s najvećom energijom ikad zabilježenom.

Čestica Amaterasu ima energiju veću od 240 eksa-elektronvolti (EeV), čime postaje druga čestica takvog tipa u historiji, nakon čestice Oh-My-God (oh-moj-bože, eng), koja je otkrivena 1991. s energijom od 320 EeV.

Iako porijeklo ovih čestica nije poznato, stručnjaci vjeruju da ih mogu stvarati samo najjači nebeski događaji, veći od eksplozije zvijezde. Toshihiro Fujii, profesor na Univerzitetu Osaka Metropolitan u Japanu, izjavio je da je bio iznenađen nivoom energije koju je pokazala čestica, nazivajući je "bez presedana u zadnjih trideset godina".

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Naučnici su suočeni s misterijem jer čini se da je čestica Amaterasu nastala iz ničega.

John Matthews, profesor na Univerzitetu Utah, objasnio je da nije bilo dovoljno visokoenergetskih događaja u tom području koji bi proizveli takvu česticu. Čestica je čak izgledala kao da dolazi iz Mjesne praznine, praznog područja svemira koje graniči s galaksijom Mliječni put: "To je tajna ovoga - šta se, dovraga, događa?"

Ovaj neobjašnjivi fenomen postavlja pitanje o tome šta se zapravo događa u prostoru. Kada kozmičke zrake ultra-visoke energije udare u Zemljinu atmosferu, obično uzrokuju kaskadu sekundarnih čestica i elektromagnetskog zračenja, poznatog kao veliki zračni pljusak.

Misteriozno pismo i smjena Altmana: Pronađeno moćno otkriće koje može biti prijetnja čovječanstvu?

Misteriozno pismo i smjena Altmana: Pronađeno moćno otkriće koje može biti prijetnja čovječanstvu?

Međutim, Amaterasu je otkrivena bez jasnog izvora energije ili događaja koji bi je mogao proizvesti.

Opservatorij Telescope Array u Utahu, koristeći posebne instrumente, pronašao je česticu Amaterasu, otvarajući put daljnjim istraživanjima koja bi mogla rasvijetliti misterije kozmičkih zraka ultra-visoke energije i njihova podrijetla. Stručnjaci sugeriraju da ovo može ukazivati na nedostatke u našem trenutačnom razumijevanju fizike visokoenergetskih čestica ili na prisutnost nekog neidentificiranog izvora u Mjesnoj praznini.

Još jedan profesor John Beltz rekao je da mu lude ideje padaju na pamet u pokušaju da objasni misterij.

"Ovi događaji izgledaju kao da dolaze s potpuno različitih mjesta na nebu. Nije kao da postoji jedan tajanstveni izvor. To bi mogli biti nedostaci u strukturi prostorvremena, sudaranje kozmičkih struna", rekao je.

"Ne postoji konvencionalno objašnjenje, dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije