Misteriozno pismo i smjena Altmana: Pronađeno moćno otkriće koje može biti prijetnja čovječanstvu?

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozno pismo i smjena Altmana: Pronađeno moćno otkriće koje može biti prijetnja čovječanstvu?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Prije nego što je izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman proveo četiri dana van firme, nekoliko istraživača unutar kompanije napisalo je pismo upravi upozoravajući na moćno otkriće u umjetnoj inteligenciji koje, prema njihovim tvrdnjama, može biti prijetnja čovječanstvu, rekla su dva izvora upućena u situaciju za Reuters.

Pomenuto pismo i algoritam umjetne inteligencije, o kojem prethodno nije izvještavano, predstavljali su ključne događaje prije smjene Altmana s mjesta izvršnog direktora, istaknutog predstavnika generativne umjetne inteligencije, tvrde ova dva izvora. Prije nego što se triumfalno vratio kasno u utorak, više od 700 zaposlenika prijetilo je da će dati otkaz i pridružiti se podržavatelju Microsoftu (MSFT.O) u solidarnosti s otpuštenim liderom.

Izvori su naveli pismo kao jedan od faktora među dugim popisom pritužbi uprave koje su dovele do Altmanovog otpuštanja, a među njima su i zabrinutosti zbog komercijalizacije napredaka prije razumijevanja posljedica. Reuters nije mogao pregledati kopiju pisma, a osobe koje su ga napisale nisu odgovorile na zahtjeve za komentar.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Nakon što ih je Reuters kontaktirao, OpenAI, koji je odbio komentirati situaciju, priznao je u internoj poruci zaposlenicima postojanje projekta pod nazivom Q* i pismo upravi prije događaja tokomv ikenda, rekla je jedna od osoba.

Predstavnik OpenAI-a izjavio je da je poruka, poslana od strane dugogodišnje izvršne direktorice Mire Murati, obavijestila osoblje o određenim medijskim pričama, ali nije komentirala njihovu tačnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije