Zapanjujuća potrošnja energije AI: Kako vještačka inteligencija utiče na električnu mrežu

0
Radiosarajevo.ba
Zapanjujuća potrošnja energije AI: Kako vještačka inteligencija utiče na električnu mrežu
Foto: Rex Features / Ilustracija / Umjetna inteligencija

Vještačka inteligencija (AI) obećava da će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena u budućnosti, ali istovremeno troši velike količine energije, upozoravaju stručnjaci. 

Ralf Herbrih, direktor Instituta Haso-Platner u Potsdamu, ističe da alati za AI zahtjevaju znatnu električnu energiju, a ovaj trend rasta potrošnje se ubrzava. AI se ubrzano razvija, s primjenom u mogim sektorima, uključujući autonomne automobile, pametno grijanje, medicinske dijagnostike i ekonomsku administraciju. 

Međutim, jedan naučni tim iz Amsterdama je otkrio da je ova potrošnja struje ekvivalentna potrošnji cijele države, i stoga naučnici rade na smanjenju ekološkog otiska AI.Herbrih ističe da se trenutno centri za obradu podataka, koji obuhvataju i AI, koriste za 4-5% svjetske potrošnje energije. S običnom hardverskom opremom, poput računara i telefona, ovaj udio raste na 8%.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Očekuje se da će u narednim godinama ovaj udio porasti na 30%. Sam trening AI modela, na primjer, zahtjeva neprekidni rad stotine grafičkih kartica, a svaka od njih troši oko 1.000 vati. Ovaj proces traje najmanje nekoliko sedmica.

Naučnici nastoje smanjiti računske zahtjeve AI kako bi smanjili potrošnju energije, ali značajan napredak u ovom smislu neće biti postignut u narednim godinama.

Ovo se neće svidjeti korisnicima: Netflix ponovo diže cijene pretplate

Ovo se neće svidjeti korisnicima: Netflix ponovo diže cijene pretplate

Nedavno je holandski naučnik Aleks de Vris objavio da AI troši velike količine energije ne samo tokom procesa učenja, već i tokom svog kasnijeg rada. Na primjer, ChatGPT troši struju svaki put kada generiše tekst i može da potroši značajne količine električne energije.

Ovaj ekstremni scenario, gde AI troši energiju ekvivalentnu energetskim potrebama cijele države, trenutno nije vjerovatan zbog troškova servera i tehničkih ograničenja.

Prema podacima Savezne agencije za mrežne sisteme, Njemačka je prošle godine potrošila oko 484 teravat - sati električne energije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije