Zemlja u opasnosti: Koliko smo blizu propasti?

0
Radiosarajevo.ba
Zemlja u opasnosti: Koliko smo blizu propasti?
Screenshot / Ilustracija

Međunarodni tim naučnika izveo je devet varijabli koje dijagnosticiraju stanje naše planete.

Mnogo se piše o klimatskim promjenama, o globalnom zagrijavanju i porastu udjela ugljiko-dioksida u zraku, o onečišćenju okoliša (vode, zraka, tla), o hemikalijama, o otrovima, o svemu i svačemu što čovjek čini planeti na kojoj živi. Mnogo se piše, kažem, jer mnogi pišu, i oni koji znaju i oni koji ne znaju, i oni koji se bezrazložno boje i oni koji u sve sumnjaju.

Do prave istine vjerovatno nikad nećemo doći jer naša je Zemlja složen sistem u kojem sve na sve utiče: vode na stijene i stijene na vode, živo na neživo i neživo na živo; život na Zemlji ovisi o zračenju Sunca, erupcijama vulkana, potresima, poplavama, sušama, kišama i snijegovima.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Uprkos svemu tome, uprkos svim mnogobrojnim i raznovrsnim interakcijama, klima se na Zemlji nije bitno promijenila od neolitika, dakle od prije 10.000 godina (početak međuledenog razdobolja holocena), do industrijske revolucije. Prosječna temperatura naše planete varirala je za pola stepena (± 0,5 oC) oko srednje vrijednosti, a neto primarna produkcija (NPP) ugljika, dakle masa ugljika što ga biljke pokupe iz atmosfere, iznosila je 55,9 ± 1,1 Gt (milijarda tona) godišnje. No dolaskom industrijske revolucije sve se promijenilo. Čovjek je postao dominantan faktor u oblikovanju životnih prilika na planetu. Nastupilo je geološko doba antropocena.

Pitanjem koliko smo uspjeli promijeniti život na Zemlji sistemski se pozabavila veća skupina naučnika te je rezultate svojih istraživanja objavila u septembarskom broju časopisa Science Advances pod naslovom Earth beyond six of nine planetary boundaries.

Sažetiji naslov teško bi se mogao napisati: istražili su devet granica (boundaries) unutar kojih je moguć normalan život na Zemlji, da bi otkrili da smo ih u šest slučajeva prekoračili!

Najvažnija i najpoznatija varijabla o kojoj ovisi klima na Zemlji je udjel ugljiko-dioksida u zraku. Prije industrijske ere on je iznosio samo 280 ppm, da bi se u nepuna dva stoljeća popeo na 417 ppm, znatno premašivši granicu (planetary boundary) od 350 ppm, kada se prosječna temperatura diže za opasnih 1 oC, dvostruko više od prirodne varijacije u predindustrijskom razdoblju, prenosi bug.

Procjenjuje se da se djelovanjem čovjeka grijanje Zemlje na gornjim slojevima atmosfere (radiative forcing) povećalo za 2,91 W/m2, što trostruko premašuje vrijednost koju planet može bez štete podnijeti (1,0 W/m2).

Uslijed promjene klime ubrzano izumiru biljne i životinjske vrste. Mjera za to je E/MSY (extinctions per million species-years, broj godišnjih izumiranja na milijun vrsta). Prije čovjekova uplitanja godišnje je izumirala samo jedna vrsta na milion (1 E/MSY), da bi se danas izumiranje vrsta stostruko ubrzalo (>100 E/MSY), deseterostruko premašivši vrijednost koju biosfera može bez štete podnijeti (<10 E/MSY). To vodi do smanjenja genske raznolikosti, a time do ranjivosti ekosistema i svekolikog života na Zemlji (biosphere integrity).

Zbog primjene umjetnih gnojiva dolazi do preopterećivanja okoliša dušikom (N) i fosforom (P). Procjenjuje se da godišnje u okoliš djelovanjem čovjeka dospije 190 miliona tona dušika (190 Tg/god), što dvostruko premašuje kapacitete naše planete (82 Tg/god). Uprkos krčenju šuma, biljni pokrov danas (2020.) veže više ugljika (65,8 Gt/god) nego u doba prije industrijske revolucije, 1700. godine (56,2 Gt/god). Kako to? To se može objasniti upotrebom gnojiva i drugih agrotehničkih mjera u poljoprivredi što dovodi do bržeg rasta biljaka, no i ubrzavanjem procesa fotosinteze uslijed porasta razine CO2 u zraku. No to ipak nije dovoljno da kompenzira antropogenu emisiju ugljikova dioksida.

Velika je nepoznanica utjecaj umjetnih tvari, sintetskih organskih spojeva na okoliš. Svake godine hemijska industrija izbacuje na tržište hiljadu novih spojeva – od herbicida i insekticida do lijekova, umjetnih polimera i sredstava za čišćenje – od kojih 80 % ne prolazi nikakvu provjeru utjecaja na okoliš. Mnogo nepoznanica, ali i mnogo poznanica. Čovjek je, nema sumnje, promijenio život na Zemlji.

Kada se na takav, sistemski način sagleda stanje okoliša, postaje jasno da skepticizam protivnika globalnog zagrijavanja nema osnove. Oni naime polaze od krivih pretpostavki, a one se opet temelje na krivoj vremenskoj skali koja je ili prekratka ("jedna vulkanska erupcija izbaci u atmosferu više CO2 nego svi ljudi zajedno") ili preduga (ukazivanje na klimatske prilike prije 10, 100 ili 500 miliona godina). Mi se nalazimo u holocenu, naglašavaju autori članka, pa su za nas bitne prilike u tom geološkom razdoblju, a ne u juri, kredi, kambriju ili permu, piše bug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije