Prije 22 godine izašao je prvi iPod, i danas ga mnogi žele

0
Radiosarajevo.ba
Prije 22 godine izašao je prvi iPod, i danas ga mnogi žele
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon što je 2021. godine proslavio 20. rođendan, iPod se lani oprostio od svojih fanova, kad je Apple u maju najavio prestanak proizvodnje svog legendarnog uređaja.

Na današnji dan prije 22 godine, Steve Jobs izašao je na pozornicu i iz džepa izvadio uređaj koji će donijeti revoluciju u načinu na koji smo do tada slušali muziku.

Originalni iPod iz 2001. mogao je u sebi čuvati 1000 pjesama i to potpuno digitalno, zahvaljujući partnerstvu Applea i Toshibe, koja se pobrinula za tvrdi disk od tada nezamislivih pet gigabajta.

Haos u Istanbulu: Građani se potukli sa policajcima na prvomajskom protestu

Haos u Istanbulu: Građani se potukli sa policajcima na prvomajskom protestu

Smanjio piratizaciju i doveo muziku na dohvat ruke

Prvi iPod bio je veličine špila karata, a bio je prepoznatljiv po svom fizičkom točkiću za skrolanje. Model od pet gigabajta koštao je 399 dolara (735 maraka), a mogućnost čuvanja muzike na dohvat ruke upotpunio je i dolazak digitalne trgovine pjesama iTunes 2003., koji je na neko vrijeme smanjio piratizaciju.

Naime, na iTunesu niste morali kupiti cijeli album, već ste svaku pjesmu pojedinačno mogli imati za 99 centi, što je u konačnici 2007. dovelo do toga da Apple drži 70 posto legalnog tržišta digitalnih pjesama.

Njegovu slavu preuzeo iPhone

Između 2003. i 2007., koje se naziva zlatnim dobom iPoda, izašlo je još poboljšanih modela, no dolaskom prvog iPhonea 2007. sva iPodova kvaliteta prelazi u malo veći pametni telefon, a danas i na sve druge Appleove proizvode - od iPhonea preko Apple Watcha pa do HomePoda.

iPhone 15 Pro Max ima ozbiljne probleme s ekranom

iPhone 15 Pro Max ima ozbiljne probleme s ekranom

"Muzika je oduvijek bila ključna u Appleu, njeno dovođenje stotinama miliona korisnika na način na koji je to učinio iPod uticalo je ne samo na muzičku industirju, nego promijenilo definiciju kako danas otkrivamo, slušamo i dijelimo muzikuu. Duh iPoda i danas nastavlja živjeti", rekao je Greg Joswiak, Appleov dopredsjednik Worldwide Marketinga u maju kad je najavio kraj proizvodnje iPoda, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije