Apple prestaje proizvoditi iPod nakon 21 godine od prvog predstavljenog modela

0
Radiosarajevo.ba
Apple prestaje proizvoditi iPod nakon 21 godine od prvog predstavljenog modela
Foto: EPA-EFE / Apple prestaje proizvoditi iPod

Tehnološka kompanija Apple objavila je da nakon nešto više od dva desetljeća gasi proizvodnju iPoda, uređaja koji je donio revoluciju u način kako ljudi slušaju muziku i pomogao da se okonča vladavina CD-a, javlja AP.

Posljednji model koji se još proizvodio, iPod Touch, bit će dostupan samo do isteka zaliha.

Prenosni uređaj za pohranu pjesama predstavljen je 2001. godine s intuitivnom tipkom u obliku kolutića i bijelim slušalicama otvorio je put Appleu da zakorači na tržište pametnih telefona s iPhoneom.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

To je također omogućilo Appleu da proširi svoje poslovanje izvan tržišta računala i pogura muzičku u industriju u digitalni svijet.

Apple je 2014. godine ukinuo iPod Classic, koji se temeljio na originalnom, prvom iPodu, a tri godine kasnije i manje modele kao što je iPod Nano.

Jedini preostali iPod koji se i dalje proizvodio bio je model Touch – svojevrsni smanjeni iPhone bez mobilne tehnologije.

"Duh iPoda živi i dalje u drugim Appleovim uređajima", rekao je Greg Joswiak, Appleov viši potpredsjednik marketinga, ističući da su muzički sadržaji i podcasti (koji su ime i dobili po tom uređaju) još uvijek ključni za kompaniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije