EU optužuje Apple za "monopol u mobilnom plaćanju": Ograničavaju konkurenciju

0
Anadolija
EU optužuje Apple za "monopol u mobilnom plaćanju": Ograničavaju konkurenciju
Foto: EPA-EFE / apple

Evropska unija (EU) optužila je tehnološkog diva Apple da koristi svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi konkurentima ograničio pristup svom sistemu mobilnog plaćanja "Apple Pay".

"Apple je nepravedno zaštitio svoje takozvane 'Apple Pay' novčanike od konkurencije isključivanjem drugih kompanija iz igre. Ako se to dokaže, ponašanje preduzeća predstavljat će zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.

To je također protivzakonito prema našim zakonima", kazala je na konferenciji za novinare Margrethe Vestager, viša potpredsjednica Evropske komisije.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Navodeći da su zaključili da Apple ograničava konkurenciju u svom prvom pregledu, Vestager je dodala kako postoje naznake da Apple ograničava pristup trećih strana tehnologijama potrebnim za razvoj konkurentskih rješenja za mobilni novčanik na svojim uređajima.

Komisija EU-a poslala je obavijest o prigovoru na Appleovu praksu kao pravni korak u istrazi kršenja antimonopolskih pravila.

Ako se dokaže da Apple sprečava konkurenciju i nepravedno koristi svoj monopolski položaj, kompanija će biti strogo kažnjena.

Komisija EU-a je 2020. pokrenula istragu kako bi utvrdila jesu li Appleove usluge plaćanja i trgovina aplikacija u skladu s pravilima tržišne konkurencije.

EU je također pokrenuo istragu, optužujući Apple za zloupotrebu svog dominantnog položaja na tržištu streaminga muzike s pravilima "App Storea".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije