Jezivo iskustvo austronauta na Međunarodnoj stanici: Pronašli misteriozne rupe na letjelici

0
Radiosarajevo.ba
Jezivo iskustvo austronauta na Međunarodnoj stanici: Pronašli misteriozne rupe na letjelici
Foto: Printscreen / Misteriozne rupe

Kozmonauti Oleg Kononenko i Nikolai Chub bili su prisiljeni suočiti se s neobičnim fenomenom tokom svemirske šetnje prošle sedmice, dok su pokušavali popraviti propuštanje na radijatoru izvan Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Kononenko je izvijestio da je primijetio nekoliko rupa na radijatorskom panelu tokom njihovog izlaska u srijedu kako bi popravili curenje na radijatoru.

"Rupe imaju vrlo ravne rubove, kao da su bušene", izjavio je Kononenko ruskom upravljačkom centru, prema Space.com-u.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Ima ih puno. Raspršene su na kaotičan način." Kozmonauti su dobili materijale i krpe kako bi upili tekućinu koja je procurila iz radijatora, opisujući je kao rastuću "gromadu".

Kako je došlo do kvara

Naučnici otkrili najveću crnu rupu koja je 30 puta veća od mase Sunca

Naučnici otkrili najveću crnu rupu koja je 30 puta veća od mase Sunca

No, Kononenko je došao toliko blizu "gromadi" da je jedna od njegovih uzica postala kontaminirana. To je značilo da ju je trebalo spakirati i odbaciti izvan ISS-a prije nego što su kozmonauti mogli ponovo ući.

Vanjski radijator bio je postavljen na ruskom modulu Nauka, koji služi kao višenamjenski laboratorij, a lansiran je 2021. godine. Koristio se kao rezervni radijator koji regulira temperaturu unutar laboratorija.

Kononenko i Chub zatvorili su nekoliko ventila kako bi isključili vanjski radijator iz opskrbe amonijakom, a vjeruje se da je "gromada" nastala od preostalog amonijaka koji je bio poremećen prilikom zatvaranja ventila, piše Klik.hr.

Misterij rupa

Toksična tekućina sigurno ne bi bila dobrodošla na svemirskoj stanici, zato su dvojica kolega uputila u svoju svemirsku šetnju opremljena krpama za brisanje svojih svemirskih odijela i alatima.

Ruski inženjeri na tlu koristit će prikupljene podatke kako bi dalje istražili uzrok propuštanja i saznali kako popraviti radijator. Sada je pitanje mogu li utvrditi porijeklo tih misterioznih malih rupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije