Naučnici otkrili čudesnu nastambu u drevnoj pećini koja je bila netaknuta 16 hiljada godina

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili čudesnu nastambu u drevnoj pećini koja je bila netaknuta 16 hiljada godina
Foto: Newsweek / Otkrića u drevnim pećinama Španije

U La Garmi, drevnoj pećini na sjeveru Španije, otkriveno je paleolitsko prebivalište koje je stoljećima bilo netaknuto. 

Pećina je prvi put otkrivena 1995. godine, no rezultati istraživanja predstavljeni su u Nacionalnom arheološkom muzeju tek krajem novembra ove godine.

Unutra su naučnici pronašli 'dom' za koji se vjeruje da je napravljen prije 16.800 godina, što ga čini 'jednom od najbolje očuvanih paleolitskih nastambi na svijetu'. Paleolitsko doba, također poznato kao starije kameno doba, proteže se od najranije poznate upotrebe kamenih alata.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Pokrivajući otprilike pet kvadratnih metara, dom unutar špilje sadržavao je malo mjesto za vatru u centru, kao i predmete koje su njegovi stanovnici koristili u svakodnevnom životu, poput instrumenata od rogova i kostiju. Tokom istraživanja, zadivljeni arheolozi su dokumentirali 4614 predmeta, uključujući životinjske kosti, kremen, igle i 'protoharpun'.

Pablo Arias, profesor prahistorijske arheologije na Univerzitetu Cantabria koji je sudjelovao u otkriću, rekao je za Newsweek: "Strukture paleolitskih domova izuzetno su rijetke, a još su izuzetnije unutar pećina... Ova lokacija pruža jedinstvene informacije o organizaciji domaćeg prostora i aktivnostima koje su se obavljale unutar žive strukture tokom kasnog ledenog doba."

Otkrića u drevnim pećinama Španije
Foto: Newsweek: Otkrića u drevnim pećinama Španije

Umjetnička djela također su otkrivena unutra, a istraživači su pronašli i ukrašene kosti i nekoliko privjesaka - ali takvi predmeti nisu jedina vrsta umjetnina pronađena u pećini. La Garma je dom nizu paleolitičkih umjetnina na stijenama, koje je Univerzitet Cantabria opisao kao 'jedan od najpotpunijih stratigrafskih nizova u Europi'.

Razlog zašto je špilja tako dobro očuvana stoljećima leži u odronu stijena koji je prije otprilike 16.000 godina blokirao ulaz u pećinu, zapečativši sve što se nalazilo unutra. Iskapanja i analize još uvijek traju u La Garmi, iako istraživači paze kako bi što bolje sačuvali špilju za buduće generacije. Kako bi to učinili, timovi su usvojili neinvazivne istraživačke tehnike. Nakon otkrića, La Garma je uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije