Jezivo otkriće arheologa u Egiptu: Pronašli groblje staro 3.500 godina i na njemu - "knjigu mrtvih"

3
Radiosarajevo.ba
Jezivo otkriće arheologa u Egiptu: Pronašli groblje staro 3.500 godina i na njemu - "knjigu mrtvih"
Foto: Live Science / Unutar ovog sarkofaga nalazi se mumija

Arheolozi u Egiptu otkrili su 3.500 godina staro groblje na kojem je bio skriven papirus "Knjiga mrtvih".

Groblje, u Tuna al-Gebelu u centralnom Egiptu, datira iz Novog kraljevstva (oko 1550. do 1070. p.n.e.) i sadrži mumije, sarkofage, amajlije i brojne "shabti" (takođe zvane ushabti) ​​figurice koje su trebale "služiti" pokojnika u zagrobnom životu, navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta.

Papirus "Knjige mrtvih" pronađen na groblju dug je od 13 do 15 metara. Arheolozi iz ministarstva iskopavaju lokalitet od 2017. godine i nedavno su pronašli groblje.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Knjiga mrtvih" je moderno ime koje se daje raznim tekstovima koji su služili u brojne svrhe, uključujući i pomoć mrtvima u navigaciji podzemnim svijetom. Ime koje su stari Egipćani dali ovim tekstovima ponekad se prevodi kao "Knjiga koja se pojavljuje po danu". Kopije odlomaka iz "Knjige mrtvih" ponekad su pokapane sa pokojnicima.

Saopćenje je sadržavalo malo informacija o novopronađenom primjerku "Knjige mrtvih". Nije jasno koje tačne tekstove sadrži niti s kim je sahranjena. Nijedna fotografija papirusa "Knjige mrtvih" nije objavljena, a članovi tima koji su ga otkrili zasad - ćute.

Arheolozi otkrili drevni 'portal u podzemni svijet' koji se koristio za prizivanje mrtvih?

Arheolozi otkrili drevni 'portal u podzemni svijet' koji se koristio za prizivanje mrtvih?

Naučnici koji nisu bili uključeni u iskopavanje rekli su da bi nalaz mogao biti važan.

"Veoma je rijetko pronaći kopiju Knjige mrtvih u grobu gdje je prvobitno bila sahranjena", rekao je Foy Scalf, egiptolog i šef istraživačke arhive na Univerzitetu u Čikagu. "Bez fotografija je teško reći više, a uobičajeno je da se čeka neka zvanična objava da bi se formirale solidne ocjene."

Lara Weiss, izvršna direktorica Muzeja Roemer i Pelizaeus u Njemačkoj, koja je opširno proučavala "Knjigu mrtvih", rekla je za Live Science da "ako je toliko duga i dobro očuvana onda je to svakako senzacionalno otkriće".

Arheolozi su na novootkrivenom groblju iskopali i brojne kovčege i mumije, uključujući kćer Djehutyja, visokog sveštenika boga Amona koji je živio prije više od 3.500 godina, navodi se u saopštenju. Čini se da još jedan kovčeg pripada ženi koja je bila pjevačica u hramu Amona, božanstvu povezanom sa suncem i drevnim gradom Tebom (današnji Luksor).

Na groblju se nalazilo i mnogo ćupova u kojima bi se nalazili organi pokojnika, navodi se u saopštenju. Pronađeni su i ostaci kamenih sarkofaga u kojima su se nalazili drveni sanduci pokojnika. Iskopavanja i analize ostataka su u toku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije