"Zlatni dječak": Naučnici u egipatskoj mumiji pronašli nešto iznenađujuće

0
Radiosarajevo.ba
"Zlatni dječak": Naučnici u egipatskoj mumiji pronašli nešto iznenađujuće
Foto: Princscreen / Mumija, Egipat

Digitalno skeniranje egipatske mumije pokazalo je da se u mumificiranom tijelu tinejdžera nalazi dodatno srce od zlata, kao i deseci drugih amajlija za koje su stari Egipćani vjerovali da su važne za zagrobni život. Mumija se od 1916. nalazi u podrumu Egipatskog muzeja u Kairu, a potječe iz 300. godine prije nove ere.

Radiologinja Sahar Saleem sa Sveučilišta u Kairu i njeni kolege su digitalno, odnosno putem CT-a, zavirili u malu, zlatom prekrivenu mumiju te otkrili 49 amajlija.

Osim što su znanstvenici u prsnoj šupljini mumije pronašli zlatnog skarabeja od 3 centimetra, koji simbolizira srce, otkrili su i zlatni jezik u ustima lubanje, amulet pored penisa te druge vjerske predmete od zlata, poludragog kamenja i keramike jarkih boja.

Misterija drevnog Egipta: Odakle Tutankamonu nož "iz svemira"?

Misterija drevnog Egipta: Odakle Tutankamonu nož "iz svemira"?

Dječakovo srce je ostalo u grudima kao duhovni simbol, navode stručnjaci, kao što je to uobičajeno s egipatskim mumijama. Drevni Egipćani su vjerovali da amajlije štite preminulog prilikom napornog puta u zagrobni život.

"Porodica dječaka mu je osigurala vrlo skup tretman balzamiranja kako bi se pravilno pripremio za podzemno putovanje i sigurno stigao u zagrobni svijet, poput sandala za izlazak iz sanduka i zlatnog jezika pomoću kojeg će moći govoriti nakon smrti", rekla je Saleem.

"Veliki amulet od zlatnog skarabeja je stvarno nešto nevjerovatno, na njegovoj poleđini su ugravirane oznake koje bi mogle predstavljati natpise i čarolije", dodala je.

Naime, izgleda da među njima ima stihova iz egipatske Knjige mrtvih, u kojoj piše da je srce skarabeja potrebno da ušutka pravo srce kada mu bogovi sude na putu u zagrobni život, piše Live science.

Istraživanje naziva Scanning and three-dimensional-printing using computed tomography of the "Golden Boy" mummy objavljeno je u časopisu Frontiers in Medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije