Da li je riješena misterije drevnog Egipta? Otkrivena tajna "mumije koja vrišti"

Radiosarajevo.ba
Da li je riješena misterije drevnog Egipta? Otkrivena tajna "mumije koja vrišti"
Foto: Wikimedia Commons / Otkrivena tajna "mumije koja vrišti"

U Egiptu je 1881. godine otkrivena mumija - drugačija od ostalih. Vezana, zadavljena i sa licem stegnutim u bolu. Nakon nekoliko decenija, 2012. godine, naučnici su otkrili priču koja se krije iza ove mumije.

Njemački egiptolog Emil Burh, 1881. godine, ušao je u grobnicu DB320 - mjesto koje će kasnije postati poznato pod imenom Deir el-Bahri. Ovu grobnicu prva je otkrila porodica lokalnih seljaka, Abd el Rasul, koja je godinama kasnije zarađivala od prodaje antikviteta na crnom tržišti. Kada su ih vlasti otkrile, ova porodica je morala lokaciju da otkrije Službi za starine u kojoj je Burh tada radio, piše National Geographic Srbija.

U jednoj grobnici, Burh je otkrio više od pedeset mumija koje su pripadale kraljevskim porodicama iz 18, 19. i 20. dinastije, među kojima i važna imena kao što su Tutmos III, Seti I, Ramzes II i Ramzes III.

Sve ove mumije ovdje su donijeli sveštenici tokom vladavine 21. dinastije, kako bi ih zaštitili od pljačkaša grobnica koji su harali u tom periodu.

Kada je među plemićkim mumijama naišao na jednu potpuno drugačiju, nije mogao da se načudi. Mumija nije imala nikakvu vrstu identifikacije, iako je balzamovana kvalitetnim materijalima. Ali nije vrsta materijala kojim je balzamovana to zbog čega su naučnici netremice gledali u nju. Bio je to izraz lica stegnutog u strašnom bolu, smrznutog u vječnoj agoniji.

Otkrivena tajna

Foto: Wikimedia Commons: Otkrivena tajna "mumije koja vrišti"

Sve mumije su prenijete u muzej Bulak, prethodnik Egipatskog muzeja u Kairu. Prilikom analize, ustanovljeno je da je "mumija koja vrišti", mumija mladića (između 20 i 25 godina), da su mu ruke i noge bile vezane, a da je bio umotan u ovčiju kožu (životinja koja se smatrala nečistom). Takođe, na vratu je imao očigledne tragove davljenja. I proces mumifikacije je bio drugačiji: tijelo je ostavljeno da se osuši u natronu, a zatim mu je malo smole sipano u usta kako bi ostala otvorena. Neidentifikovana mumija dobila je naziv Individua E i stavljena je u skladište gdje je provela decenije.

Ko je bio ovaj mladić i šta je uradio da zasluži tako surov tretman?

Nakon nekoliko decenija, 2012. godine, naučnici su ponovo posvetili otkrivanju misterije "mumije koja vrišti". Prvi trag odveo ih je, ni manje ni više, nego do Ramzesa III, faraona 20. dinastije. Mumija ovog faraona ležala je hiljadama godina u istoj grobnici kao i Individua E.

Zahvaljući Antoniju Čarlsu Harisu (1790–1869) koji je odgonetnuo takozvani Papirus iz Torina, znamo da smrti Ramzesa III prethodila zavjera koju je pokrenula i organizovala njegova druga žena Titi, kada je saznala da njen sin Pentaver neće biti nasljednik trona. Navodi iz papirusa dokazani su i pregledom faraonovog tijela koje ima tragove prerezanog grla.

Prema papirusu, učesnici zavjere su osuđeni na smrt, njihova tijela su spaljena a pepeo razbacan.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije