Strip o Mumijevima prvi put na bosanskom jeziku

Radiosarajevo.ba
Strip o Mumijevima prvi put na bosanskom jeziku
Promo / Mumijevi i zimske ludorije
Agarthi Comics, jedini domaći strip izdavač je za ove zimske praznične dane objavio prvi u nizu od 14 najavljenih albuma Mumijevih.

Brojne mališane ali i odrasle razveselit će prvi broj stripa Mumijevi i zimske ludorije, a nakon sajma i u svim knjižarama u Bosni i Hercegovini, kao i u Striparnici Agarthi Comicswww.stripovi.ba

Nakon rata i prvog crtanog filma, koji je kao poklon UNHCR-a stigao u Bosnu i Hercegovinu, kao pokušaj ujedinjenja i edukacije novih generacija, na nenasilnim crtanim filmovima. U narednih desetak godina Mumijevi su se emitirali na skoro svim televizijima u BiH, a istovremeno je sinhronizacija koju je radila BHT proglašena od nosilaca licence za crtani film, kao jedna od najboljih na svijetu.

Naslovnu numeru u crtanom filmu je prepjevao Omar Mehmedbašić i to je pjesma koja se i dan danas vrti u ušima, sada već odraslih ljudi koji su odrastali s njima.

Autorica Mumijevih, Tove Jansson, je svojevremeno prvo napisala priče o Dolini Mumijevih, Mumijevoj porodici i prijateljima, a nakon nekog vremena je i sama kreirala i nacrtala nama drage likove. Nešto kasnije joj je u crtanju pomagao i njen brat Lars Jansson. 

Danas, napokon, nakon 20 godina od emitiranja prvog crtanog Mumijevi u Bosni i Hercegovini, djeca i stariji će moći doći u posjed i prvog originalnog Mumi stripa u originalu.

Mumijevi i zimske ludorije su prvi u nizu strip albuma koji će biti objavljeni u BiH. Formatom i težinom su prilagođeni najmlađim. Strip na 50 stranica u boji, donosi prvu avanturu Mumija i njegove porodice, kada Tata Mumi odluči da ne krenu u hibernaciju (zimski san), već da provjere kakav je život u Dolini Mumijevih, kada dođe zima i padne snijeg.

Strip album Mumijevi i zimske ludorije se može pronaći u Striparnici Agarthi Comics u Sarajevu, na webshopu www.stripovi.ba, kao u svim knjižarama u Bosni i Hercegovini. 

U prilogu je najavni video strip albuma Mumijevi i zimske ludorije s pjesmom iz crtanog filma Mumijevi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije