Arheolozi dešifrovali misteriozan motiv na tetovažama egipatskih mumija

1
Radiosarajevo.ba
Arheolozi dešifrovali misteriozan motiv na tetovažama egipatskih mumija
Foto: Live Science / Čudesni simboli na egipatskim mumijama

Tetovaže na mumijama dviju žena iz drevnog grada na obali rijeke Nil pokazuju da se praksa ispisivanja simbola na donjem dijelu leđa primjenjuje već više od 3000 godina.

Jedna od spomenutih mumija iskopana je na nalazištu Deir el-Medina prije otprilike stotinu godina, no stručnjaci su tek nedavno primijetili crnu boju na dijelovima kože.

Tik iznad njezine stražnjice nalazila se traka s iscrtanim simbolima koji nalikuju na dijamante, odnosno sa sličnim uzorkom koji se može vidjeti na stropovima grobnica iz tog vremena.

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Da se dobro nasmijete: Poslušajte rekonstruisani glas mumije

Da se dobro nasmijete: Poslušajte rekonstruisani glas mumije

Druga mumija ženske osobe nađena je 2019., no naučnici su uspjeli vidjeti tetovažu na donjem dijelu leđa jedino putem infracrvene svjetlosti. Simetrični uzorak se ponešto razlikovao od onog na drugoj mumiji te je prikazivao i simbol vode i linije koje predstavljaju biljni svijet.

Stručnjaci smatraju da ovaj motiv vjerojatno predstavlja obalu Nila, gdje su se žene odlazile osvježiti tijekom trudnoće ili menstruacije. Nad prizorom se nadvija Horusovo oko, odnosno egipatski bog Horus koji je simbolizirao iscjeljenje, dobrobit i zaštitu.

Horusovo oko (Sunčevo oko) ili Wedjat jedan je od najpoznatijih mitskih simbola u starom Egiptu. Prema mitologiji, riječ je o oku sokola iz kojeg izlaze dvije suze, odnosno ljudske duše. Budući da je Wedjat imao simboliku stvaranja, vjerovalo se da ima i moć iscjeljivanja pa je zbog toga bio jedan od najpopularnijih talismana u Egiptu.

Znate li kako izgleda unutrašnjost mumije?

Znate li kako izgleda unutrašnjost mumije?

Ovo nisu jedine staroegipatske mumije žena s tetovažama. Prva tetovirana mumija otkrivena je u Egiptu 1891. godine, a u desetljećima nakon toga samo u Dier el-Medini otkriveno je još sedam. Na nekim mumijama pronađene su tetovaže i na vratu te bokovima.

Primjerice, na kuku jedne mumije nalazi se tetovaža koja izgleda kao egipatski bog Bes koji je, između ostalog, bio zaštitnik trudnica. Mnoge od tetovaža na mumijama žena nalaze se oko bokova i donjeg dijela leđa, što ukazuje na to da bi njihova funkcija mogla biti povezana s reprodukcijom.

Čak su i figurice ženskih tijela iz tog vremena ukrašene oko središnjeg dijela, iako je nejasno predstavljaju li ti uzorci tetovaže ili ne.

"Bol u donjem dijelu leđa je česta kod trudova, a ponekad i tijekom menstruacije", napisali su naučnici.

Naučnici "oživjeli" mumiju: Pogledajte kako su izgledale drevne Egipćanke

Naučnici "oživjeli" mumiju: Pogledajte kako su izgledale drevne Egipćanke

Možda su tetovaže na donjem dijelu leđa prvotno nastale kao svojevrsna zaštita od bolova. No, nisu sve mumije žena pronađene u Egiptu istetovirane na sličan način. Neke imaju više od 30 tetovaža, a neke ni jednu.

Jedna od hipoteza jest ta da su se tetovirale samo one žene koje su sudjelovale u procesu rađanja, poput primalja. S druge strane, možda se radilo o članicama kulta neke božice.

Istraživanje, piše Index.hr, naziva Of Ink and Clay: Tattooed Mummified Human Remains and Female Figurines from Deir el-Medina objavljeno je u časopisu The Journal of Egyptian Archaeology.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije