Arheolozi iskopali neobične mumije: Imale su zlatni jezik

1
Radiosarajevo.ba
Arheolozi iskopali neobične mumije: Imale su zlatni jezik
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Arheolozi

Arheolozi su u Egiptu otkrili drevne mumije sa zlatnim jezicima.

Tim, na čijem je čelu Kathleen Martinez sa Univerziteta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici, radio je u hramu Taposiris Magna u zapadnoj Aleksandriji kada je otkrio 16 grobnih okna iz grčke i rimske ere.

Broj "mumija u lošem stanju očuvanosti" pronađen je unutar okna, prema objavi egipatskog Ministarstva turizma i starina.

Arheolozi su otkrili "ostatke pozlaćenog kartona", kao i "amulete od zlatne folije u obliku jezika koji su stavljeni u usta mumija.

"To je, vjeruju, bio poseban ritual kako bi se osiguralo da mrtvi mogu razgovarati sa sudom boga Ozirisa u zagrobnom životu", naveli su iz Ministarstva, prenosi CNN.

Mumije - undefined

Foto: Ministarstvo turizma Egipta/Facebook: Mumije

Martinez je izdvojila dvije mumije kao najznačajnije među nalazima. Jedna nosi pozlaćene ukrase koji prikazuju Ozirisa, boga zagrobnog života, dok druga nosi krunu ukrašenu rogovima i kobrom na čelu. Na prsima je pozlaćeni ukras s ogrlicom s koje visi glava sokola, simbola boga Horusa.

Drugo važno otkriće bila je pogrebna maska za ženu, prema dr. Khaledu Abo El Hamdu, generalnom direktoru Aleksandrijskog odsjeka Ministarstva za starine.

Također je naglasio važnost osam zlatnih pahuljica koje predstavljaju lišće zlatnog vijenca na pogrebnoj maski i osam mramornih maski koje datiraju iz grčkog i rimskog doba.

Tokom protekle decenije, arheolozi su na tom lokalitetu otkrili nekoliko novčića koji nose ime i lik kraljice Kleopatre VII unutar zidova hrama. Otkrili su i dijelove statua i temelja hrama koji su dokazali da ih je sagradio kralj Ptolomej IV, naveli su iz Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije