Stara nekropola stoljećima krila misteriozne egipatske mumije: Zašto imaju zlatne jezike?

0
Radiosarajevo.ba
Stara nekropola stoljećima krila misteriozne egipatske mumije: Zašto imaju zlatne jezike?
FOTO: Facebook / Nekropola u Egiptu

Arheolozi već više od tri decenije znaju da je nekropola Kuveisna na delti Nila korištena još tokom ptolomejskog i rimskog perioda, drugim riječima od 300. godine p.n.e. do 640. godine n.e..

Brojni tragovi su ukazivali na bogate ritualne prakse i vjerovanja, međutim tek kada su riješili da prošire opseg svojih iskopavanja na ovom mjestu, shvataju da su u jednom njenom dijelu sahranjivane i mumije sa zlatnim jezicima. 

Prema riječima dr Mustafi Vazirija, generalnog sekretara Vrhovnog savjeta za arheologiju, mumije se nalaze u veoma lošem stanju. Neke od njih su nađene sa zlatnim jezicima, dok su druge bile prekriveni tankim listovima zlata i položene u drvene kovčege sa predmetima od poput skarabeja, cvjetova lososa i niza pogrebnih ukrasa i grnčarije koja se najvjerovatnije koristila u procesu balzamovanja. 

Egipćani traže da im Britanci vrate kamen koji je 'otključao' hijeroglife

Egipćani traže da im Britanci vrate kamen koji je 'otključao' hijeroglife

Ovo nije jedinstven nalaz u Egiptu, jer se do sličnih otkrića došlo početkom 2021., a onda i krajem iste godine - iako su po malo zagonetna i misterizona pojava za koju naučnici pokušavaju da utvrde kakvu svrhu su imali. Prve teorije su bile da je zlato u usta pokojnika stavljano od strane balzamatora kako bi se pokojniku osigurao siguran i bezbijedan prelazak u zagrobni život. 

Posted by ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ on Thursday, November 24, 2022

Danas postoji još hipoteza o tome čemu su mogli da služe, a većina stručnjaka se slaže da su najvjerovatnije one prema kojima su osobe sa "zlatnim jezicima" ubjedljivi govornici i u milosti gospodara podzemnog svijeta Ozirisa. Stoga su naučnici došli do zaključka da su mumijama stavljani zlatni jezici kako bi mogli da razgovaraju sa Ozirisom.

Zašto? Zato što je zlato bilo veoma popularan materijal u starom Egiptu za pravljenje pogrebnih ukrasa zbog vjerovanja da predstavlja meso bogova - posebno kožu boga Sunca Ra, povezanim sa koceptom vječnosti koji je bio vođa svih drevnih egipatskih bogova i tvorac svijeta, samim tim blisko povezan sa Ozirisom. Ra je predstavljao sunčani dio dana, dok je Oziris predstavljao sate tame. Na taj način bi zlatni jezik predstavljao tračak svjetlosti u hladnoj tami svijeta mrtvih, prenosi National Geographic

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije