Veliko otkriće u Egiptu: Arheolozi pronašli statuu faraona Ramzesa II visoku osam metara

2
Radiosarajevo.ba
Veliko otkriće u Egiptu: Arheolozi pronašli statuu faraona Ramzesa II visoku osam metara
Foto: Facebook / Statua Ramzesa II u Kairu

Arheolozi su otkrili osmometarsku statuu u siromašnom dijelu Kaira, Egipat, koja se vjeruje da je prikaz veličanstvenog faraona Ramzesa II.

Statua je pronađena potopljena u podzemnoj vodi, blizu ruševina hrama Ramzesa II u drevnom gradu Heliopolisu, smještenom u istočnom dijelu današnjeg Kaira. Ovo otkriće je prozvano jednim od najznačajnijih u historiji Egipta.

Ramzes II je bio jedan od najmoćnijih i najslavnijih faraona drevnog Egipta. Vladao je 67 godina tokom 13. stoljeća prije Hrista i bio je poznat po svojim vojnim kampanjama i obimnim građevinskim projektima, uključujući izgradnju hramova i spomenika širom zemlje. Njegova vladavina često se naziva "Zlatnim dobom" drevnog Egipta.

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Otkriće statue Ramzesa II ima veliki značaj jer pruža daljnji uvid u faraonovo nasljeđe, kao i u kulturu i društvo drevnog Egipta. Statua je izvanredno očuvana, sa rezbarijama i hijeroglifima koji krase njenu površinu. Položaj statue u blizini ruševina hrama Ramzesa II sugerira da je vjerovatno postavljena za njegovog života i bila je centralni dio kompleksa hrama.

Otkriće statue postalo je moguće zahvaljujući suradnji arheologa iz Egipta i Njemačke. Proces iskopavanja bio je izazovan, s statuom potopljenom u podzemnoj vodi i smještenom u gusto naseljenom dijelu grada. Ipak, tim je pažljivo izvukao statuu i prevezao je do obližnjeg muzeja, gdje se sada proučava.

Statua Ramzesa II u Kairu
Foto: Facebook: Statua Ramzesa II u Kairu

Otkriće statue Ramzesa II podsjeća nas na bogatu historiju i kulturnu baštinu Egipta. Također je dokaz važnosti arheologije u pomoći boljem razumijevanju naše prošlosti. Kako tehnologija nastavlja napredovati, vjerovatno je da će se otkriti još značajnih nalaza, bacajući novo svjetlo na drevni svijet i civilizacije koje su došle prije nas, prenosi hasanjasim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije