Veliko otkriće arheologa: U Peruu pronađena mumija stara najmanje 3000 godina

1
AA
Veliko otkriće arheologa: U Peruu pronađena mumija stara najmanje 3000 godina
Foto: Anadolija / U Peru Otkrivena mumija stara više od 3.000 godina

Grupa peruanskih arheologa otkrila je dobro očuvanu mušku mumiju staru više od 3.000 godina u okrugu Rimac tokom iskopavanja na jednom drevnom lokalitetu.

Ovo otkriće je dio programa oporavka i valorizacije "Huaca La Florida", koji vodi peruanska općina Rimac uz podršku Nacionalnog univerziteta San Marcos.

Mumija je pronađena u odličnom stanju unutar kamene grobnice, umotana u pogrebni snop od autohtonog pamuka. Pored mumije otkriveno je nekoliko predmeta, uključujući ogrlice, kukuruz i sjemenke.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Ministarstvo kulture dalo je dozvolu arheolozima da nastave sa iskopavanjima, omogućavajući dublje razumijevanje historije ovog arheološkog lokaliteta, koji je priznat kao svjetska kulturna baština.

“Huaca La Florida“ je predhispanski hram u obliku slova "U" koji datira od prije oko 4.000 godina, što ga čini jednim od najstarijih spomenika u metropolskom području Lime i najstarijim u dolini Rimac.

Otkrivena mumija povezana je s posljednjom fazom izgradnje hrama i procjenjuje se da je stara između 3.000 i 3.500 godina.

Prošetajte s nama egipatskom Aleksandrijom: Jedan od najunikatnijih muzeja na svijetu

Prošetajte s nama egipatskom Aleksandrijom: Jedan od najunikatnijih muzeja na svijetu

Dobro očuvano stanje mumije, uključujući kosu, tkivo i tekstil, pruža vrijedan uvid u život i smrt drevnih stanovnika.

Gradonačelnik Nestor De la Rosa je rekao da značajno otkriće mumije u “Huaca La Floridi“ doprinosi kulturnoj vrijednosti Rimca i da će biti predstavljeno svijetu.

Osim toga, u toku su planovi za izgradnju Muzeja “Huaca La Florida“ na tom mjestu, dodao je gradonačelnik, dodatno ističući historijsku važnost regije.

"Ovo otkriće je od velike važnosti za razumijevanje života i smrti drevnih stanovnika", rekao je Miguel Aguilar Diaz, menadžer Historijskog centra i kulture Rimaca koji je odgovoran za arheološka iskopavanja u “Huaca La Floridi“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije