U Egiptu pronađena možda najstarija mumija ikada

2
AA
U Egiptu pronađena možda najstarija mumija ikada
FOTO: AA / Arheološka istraživanja

Mumija, devet statua i neke dragocjenosti koje pripadaju 5. i 6. faraonskoj dinastiji pronađene su tokom arheoloških istraživanja u historijskoj regiji Saqqara, gdje se nalaze kraljevske grobnice u Egiptu.

Egipatski arheolog, ministar drevnih antikviteta Zahi Hawass, koji je odgovoran za tim koji sprovodi arheološka istraživanja u drevnoj regiji Saqqara, izjavio je da je tokom iskopavanja pronađena mumija, za koju se procjenjuje da je stara 4.300 godina, devet statua i neke dragocjenosti.

Hawass je naveo da pronađeni artefakti datiraju iz 5. faraonske dinastije (između 2487. pne. i 2449. pne.) i 6. faraonske dinastije (između 2345. pne. i 1821. pne.).

Grob osmogodišnjeg djeteta zbunio arheologe: 142 skeleta pasa i torba oko vrata, zašto?

Grob osmogodišnjeg djeteta zbunio arheologe: 142 skeleta pasa i torba oko vrata, zašto?

Hawass je kazao da su statue napravljene od krečnjaka, te da nisu mogli identifikovati kome pripadaju.

"Pronađena mumija pripada muškarcu. Njeno ime je Heka Shibs. Ovaj kovčeg nikada nije otvoren 4.300 godina. Ovo je najstarija mumija koju smo ikada pronašli, osim kraljevskih mumija koje smo pronašli", dodao je Hawass.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije